Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lokalna uprava: Mali budžet i imovinsko-pravni odnosi glavna prepreka do sređenih kvartova i ulica

179980893_981137259093512_2618169598028471973_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 03.05.2021. u 06:52

Nakon što je portal Onogošt objavio tekst pod nazivom „Drugo lice Nikšića – Pogledajte mapu sa preko 40 neuređenih lokacija u gradu“, gdje su građani govorili o stanju kvartova i ulica, mašine su ubrzo aktivirane na pojedinim lokacijama.

„Čitav kvart je asfaltiran. To je sad neka zadovoljavajuća priča i neuporedivo je olakšano funkcionisanje. Kad padne kiša možemo normalno da uđemo u kvart“ - ovim riječima Miodrag Radonjić opisuje stanje u Vučedolskoj nakon asfaltiranja.

Asfaltiranje kvarta u Vučedolskoj, Foto: Čitalac portala Onogošt

Ističe da su jednako zadovoljne i komšije, ali da su ostali brojni problemi, poručivši da će u narednom periodu nastojati da ih riješe.

Sa druge strane, na sedam kilometara od grada, Virska ulica prvi put je osvijetljena, kao što je i ranije najavljeno od strane te MZ. Međutim, višedecenijski problem je i dalje ostao neriješen.

Postavljanje rasvjete, Foto: Čitalac portala Onogošt

Mještani su ranije ukazivali da je put u jako lošem stanju zbog rupa i da od krpljenja, kako su poručili, dalje nema koristi tražeći da se čitav put prevuče asfaltom.

Sredstva Opštine koja se opredjeljuju za investicije su mala, ocjenjuje glavni arhitekta Opštine Nikšić Nebojša Adžić. To je, kaže, razlog što se, po mišljenju građana ne radi dovoljno na uređenju gradskih kvartova i ulica.

Novinari portala Onogošt uručili opštinarima foto-dokumentaciju neuređenih kvartova

„Naš budžet je četiri miliona, Podgorica ima 24 miliona investicioni budžet. To je realnost. Novca koliko ima realno se troši. Stalno se radi, ne možes sve zahtjeve zadovoljiti“, kazao nam je Adžić tokom razgovora.

Na primjedbe građana da su neki kvartovi u strogom centru u lošem stanju godinama unazad, odgovarajući na pitanje šta se čekalo dosad, Adžić odgovara da se radio Dom revolucije, konsolidovale su se finansije do 2013, vraćeni su dugovi i Opština trenutno ne duguje nikom ništa.

„Na primjer Dom revolucije je plaćen 40 miliona. Sad je to ruševina i mi je rješavamo. Zamislite da je tih 40 miliona ulagano u grad i da su '78 počeli da se sređuju kvartovi“, naveo je Adžić.

Očekuje da će za naredne nekolike godine svi kvartovi u gradu biti sređeni, jer, kako kaže, postoji realna finansijska okolnost.

Na konstataciju jednog od predsjdenika mjesne zajednice da ne zna po kojim kriterijumima se asfalt raspoređivao i ko je određivao prioritetne dionice u toj MZ, Adžić kaže da su MZ zadužene za dostavljanje spiska ulica na osnovu kojeg se radi i da Opština postupa po njima.

I direktorica Agencije za planiranje i projektovanje Milena Nikolić kaže da se često dešava da budžetski nemaju dovoljno sredstava kako bi cijeli programski plan realizovali. Sljedeći problem su imovinsko-pravni odnosi.

„To je možda i najveći problem. Dešava nam se da projekat završimo, uđemo u realizaciju, a sporne strane – Opština i privatna lica se u međuvremenu ne dogovore i mi moramo da stanemo sa realizacijom projekta“, naglašava ona.

Takav je slučaj bio, kaže, sa zadnjim projektima Ulica Krsta Kostića, Ulica Janka Vukotića, zatim putni pravac Župa.

„To su sve problemi koji su se stvarali prilikom izvođenja. Neke probleme, naročito infrastruktirna sanacija kad je u pitanju, ne možete da predvidite unaprijed, nego se dešavaju na terenu i tu morate da reagujete. Recimo morate da stavite potporni zid kao što se dešava na putnom pravcu u Župi, a taj potporni zid će “upasti” u neko privatnu svojinu, a taj čovjek to ne dozvoljava. Mi onda moramo da tražimo neko privremeno rješenje koje će, recimo za dvije godine, opet da iziskuje neku novu investiciju u tom dijelu“, objašnjava ona.

Treći problem je, kaže, planska dokumentacija. Ona pojašnjava da iako se javljaju određene inicijative građana, ko planskom dokumentacijom nije obuhvaćen taj dio, Opština ne može da djeluje na toj lokaciji.

„Uz Ulicu Vuka Mićunovića kod Dispanzera, Agencija je odradila projekat, projekat je revidovan i čeka. Ulica Janka Vukotića, projekat je završen, revidovan i čeka. Rekonstrukcija puta Župe, druga faza. Rekonstrukcija Ulice Ratka Vujovića Čoče i izgradnja dijela puta u Rastocima kod novog kvarta. U tom dijelu se radi još jedna sekundarna saobraćajnica. Sve je to predviđeno u to 500.000.  A samo Ulica Janka Vukotića, u procjenama, iznosi preko 380.000. Kako će se tek ove ostale realizovati. Tu nedostaju učešća, definitivno“, smatra ona.

Infrastruktura su, podsjeća, kapitalne investicije.

„To su ogromne investicije i moramo negdje da se priklonimo tom privatnom sektoru i tom nekom sufinansiranju, to je jedini način“, poručuje ona.

Građani poručili lokalnoj upravi da se mnogi kvartovi moraju urediti

Kako bi provjerili koliko su kvartovi u nikšićkoj Opštini sređeni, portal Onogošt je u januaru sproveo istraživanje o problemima neuređenih kvartova i ulica u gradu i prigradskim naseljima.

Anketa je pokazala da je infastrukturno stanje na preko 60 lokacija u gradu jako loše.

Problemi su rasprostranjeni podjednako u gradskim i prigradskim naseljima, a čitaoci se uglavnom žale na neuređen asfalt (87). Na drugom mjestu su rupe na trotoarima i putu (77), neuređen parking je problem koji su identifikovale 72 osobe, dok su rasvjeta i neuređeni trotoari takođe nešto, što po vašem mišljenju, mora biti uređeno. Velikom broju kvartova nedostaju uređene zelene površine, kante za otpad i klupe...

Rezultati su pokazali da 128 osoba smatra da je za takvo stanje i probleme u kvartovima najodgovornija Opština Nikšića. Veliki broj ispitanika, njih 61, ukazao je na neagilnost mjesnih zajednica, ali i neagilnost stanara (34) po pitanjima rješavanja instrukturnih problema.

Rezultati anketi su pokazali da su se građani u velikom broju slučajeva obraćali Opštini, pokretane su inicijative među stanarima...

Plan

A evo koje komentare je lokalna uprava dostavila u odgovoru portalu Onogošt na pitanja o uređenje kvartova i ulica u Nikšiću, navedenih od strane naših čitalaca kroz anketu:

Ulica 144. u Humcima:

Komentar: U toku izrada glavnog projekta sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Ulica llije Milovića u Bistričkom naselju:

Komentar: Veći dio ulice u privatnom vlasništvu. Periodično se teren ravna i nasipa, ali zbog neriješenih imovinskih odnosa nije moguće uraditi asfaltiranje.

Ulica Rifata Burdževića u Humcima:

Komentar: U toku izrada glavnog projekta sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Ulica VII proleterske brigade u Humcima:

Komentar: U toku izrada glavnog projekta sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Ulica VI crnogorske brigade, iza „Dnevnog centra", u Bistričkom naselju:

Komentar: Parcele u privatnom vlasništvu, obaveza uređenja terena je bila investitora stambenih objekata.

Ulica žrtava bombardovanja 1944. godine

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Ulica Dragovolučka, Durmitorska, Široka, Bistrička 4 u naselju Dragova Luka:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura, ali nije planirano uredenje u 2021. godini.

Ulica Janka Vukotića u Rastocima:

Komentar: Urađen glavni projekat sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Ulica Put pored Bistrice:

Komentar: Urađen glavni projekat sa svim instalacijama i kandidovan kod međunarodne fondacije „Tika“. Privermeno asfaltirana traka u širini od 3 metra.

Virski put:

Komentar: Planirana sanacija i izrada novog sloja asfalta u 2021. godini.

Ulica pored pilane na Vidrovanu:

Komentar: Nekategorisani put koji nije projektovan za teški kamionski saobraćaj.

Ulica Straševinska i kod vrtiča u Straševini:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura, oli nije planirano uredenje u 2021. godini.

Ulica Trebješka kod Novog groblja:

Komentar: Nakon definisanja saglasnosti i imovinsko pravnih odnosa ulica je asfaltirana.

Ulica Straševinska i kod vrtića u Straševini:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Ulica Školska u Kličevu:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Ulica Danila Bojovića:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, asfaltiran prilaz u kvartu ali nije planirano uređenje u 2021. godini jer postoji detaljni urbanistički plan, za čiju realizaciju je potrebno prethodno ukloniti garaže koje su u privatnom vlasništvu.

Ulica Danila Bojovića kod hotela „Jugoslavija":

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini jer postoji detaljni urbanistički plan za čiju realizaciju je potrebno prethodno ukloniti garaže koje su u privatnom vlasništvu.

Ulica Milovana Pekovića kod restorana „Nutricija":

Komentar: Parcele u privatnom vlasništvu.

Kvart između ulica Đura Salaja i Vučedolske kod Parohijskog doma:

Komentar: Asfaltirani prilazi i ulica kroz kvart. Postoji detaljni urbanistički plan za čiju realizaciju je potrebno prethodno ukloniti garaže koje su u privatnom vlasništvu.

Ulica Lazara Sočice:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini jer postoji detaljni urbanistički plan za čiju realizaciju je potrebno prethodno ukloniti garaže koje su u privatnom vlasništvu.

Ulica II dalmatinske:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Ulica Narodnih heroja:

Komentar: Periodično se održava infrastruktura, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Kvart u Ulici Narodnih heroja:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini jer postoji detaljni urbanistički plan za čiju realizaciju je potrebno prethodno ukloniti garaže koje su u privatnom vlasništvu.

Ulica Ljube Nenadovića:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Ulica Dragice Pravice, kvart iza „Vračara“:

Komentar: Urađen glavni projekat sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Ulica Baja Pivljanina, dvorište između zgrada:

Komentar: Nije planirano uređenje u 2021. godini.

Kvart između ulica Karadorđeve i Narodnih heroja:

Komentar: U toku izrada glavnog projekta sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

Kvart u Bulevaru Vuka Mićunovića:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini.

Kvart u Bulevaru Vuka Mićunovića kod pekare „La Gioia“:

Komentar: Periodično se teren ravna i nasipa, ali nije planirano uređenje u 2021. godini. Dio uređenja terena u privatnom vlasništvu.

Kvart u ulici Vučedolskoj iza „Hipotekarne banke“:

Komentar: Urađen glavni projekat sa svim instalacijama. Planirano izvođenje radova u 2021. godini.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci