Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Migracije prazne škole u Šavniku i Plužinama

ucionica_stolica
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.01.2024. u 08:34
U opštini Šavnik je školske 2010/2011.godine srednju školu je pohadjalo 29 učenika, dok je u školskoj 2022/2023.godini pohadjalo 15 učenika, što je za 14 učenika manje.

"Kada se tiče osnovnog obrazovanja u ovoj opštini u školskoj 2010/2011.godini je pohadjalo 167 učenika, dok u 2022/2023.godini je taj broj smanjen na 90 ili za 77 manje“ – pokazuju podaci „Euromosta“, prenosi portal RTCG.

Kažu da je u opštine Plužine školske 2010/2011.godine je pohadjalo 116 učenika u srednju školu, dok je u školskoj 2022/2023.godini pohadjalo 64 učenika, što je za 52 učenika manje, a kada se tiče osnovnog obrazovanja u ovoj opštini u školskoj 2010/2011.godini je pohadjalo 289 učenika, dok u 2022/2023.godini je taj broj smanjen na 149, ili za 140 manje.

"Razlog smanjivanja broja učenika u školama u opštinama na sjeveru Crne Gore je velika migracija stanovništa iz ovog regiona koja je izražena poslednjih 13 godina. Euromost je evidentirao da je poslednih pet godina na sjeveru posebno izražena migracija mladih bračnih parova, koji svoju djecu ispisuju iz škola tokom školskih godina, ili na kraju školske godine, a što se vidi i kroz podatke kada i u kojim razredima se najviše smanjuje broj učenika i koliko ih ostaje do kraja školske godine”, upozoravaju u ovoj nevladinoj organizaciji, prenosi portal RTCG.

"Kroz podatke koje je Euromost obradio se vidi da se i u ostalim opštinama na sjeveru Crne Gore smanjuje broj učenika i ako se bude nastavio ovim intezitetom smanjivati, za 13 godina osnovne i srednje škole u opštinama kao što su Šavnik i Plužine, ostaće bez učenika“, smatraju u Euromostu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.