Autor: onogost.me
Foto: PR Centar
10:20
3.6.2020.

Mugoša: Za neke će maske biti obavezne, za neke neće, znaćemo do petka

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša gostujuću u jutarnjem programu Televizije Vijesti, kazao je da je epidemija koronavirusa završena, ali pandemija i opasnost još uvijek traje. Poručio je da još uvijek moramo da se ponašamo da je virus među nama, iako 28 dana nema novih slučajeva, te dodao da će maske za neke biti obavezne, a za neke ne.


“Neke mjere još uvijek moraju ostati na snazi, jer u okruženju još uvijek postoje aktivni slučajevi, pa je za očekivati da se on pojavi u Crnoj Gori, pa moramo biti spremni i na oprezu”, istakao je on, dodajući da od nošenja maski, održavanja distance i redovnog pranja ruku zavisi održavanje redovne situacije.

Mugoša je napomenuo da Institut za javno zdravlje promišljeno sagledava cjelokupnu situaciju i prati poštovanje mjera nošenja maske od strane građana, pa će u narednim danima dati uputstva o konačnoj odluci u pogledu nošenja maski.

“Za neke će biti obavezne, a za neke ne, znaćemo do petka. Dogovorili smo da jednom nedjeljno određujemo koje su to zemlje iz kojih se može putovati u Crnu Goru, odluka će se donositi u petak, a važiće od ponedjeljka”, dodao je on.

Mugoša napominje da se i dalje sprovodi veliki broj testiranja, sa čim će se nastaviti.

“Samim testiranjem vi ne možete da otkrijete veliki broj slučajeva, za nas je važniji nadzor, kako od strane gostiju koji dolaze, tako i od hotelijera, epidemioloških radnika”, naveo je.

Kako objašnjava, Institut je cijenio činjenicu da se mornari nalaze na brodu, gdje su izolovani, zbog čega je odlučeno da rizik za njih nije veliki za one koji se iskrcavaju u zemlje ili dolaze iz onih zemalja koje se nalaze na listi.

“Sa druge strane, za one koji dolaze iz zemalja koje imaju veću transmisiju, moramo biti oprezniji. Biće velika sreća ako prođemo bez drugog talasa, u šta sumnjam, zbog čega se moramo pripremiti za to”, napominje.

On dodaje da će se povećati broj testiranih građana, sa čime će se krenuti već ovog mjeseca, ali da je nemoguće izvršiti testiranje cjelokupnog stanovništva.

“U odnosu na dosadašnje iskustvo i prikupljena znanja, spremamo nove planove i taktike za eventualni drugi talas, ali ne znamo da li će doći do uvođenja mjera kakve smo imali u ovom prvom talasu”, saopštio je on i napomenuo da se neke mjere svakako moraju poštovati.

Mugoša je dodao da najveća opasnost prijeti od masovnih javnih okupljanja, zbog čega sadašnje ograničenje javnih okupljanja do dvije stotine ljudi i dalje ostaje na snazi.

“Nekih četrdesetak vakcina je u fazi izrade, a o njima ćemo znati više tek kada se krene u proces primjene, a za sada je najveće pitanje stvaranja imuniteta. Crna Gora je uradila nešto što ne iznenađuje, Crnogorci su pokazali da mogu kada hoće, ovih mjeseci smo svi bili odgovorni i držali se preporuka, a pokazalo se i da sistem može da funkcioniše jako dobro”, dodao je Mugoša i napomenuo da i rezultati govore tome u prilog.

On ističe da Crna Gora ne može sebi da priušti više rizika nego što trenutno postoji, zbog čega niko iz Srbije, osim građana Crne Gore, za sada ne može ući u Crnu Goru.

“Srbija ima oko pedesetak aktivnih slučajeva na sto hiljada stanovnika, zbog čega sada ne spada u grupu zemalja čiji građani mogu putovati u Crnu Goru. Ja se nadam da će se to brzo promijeniti i da će sva situacija u regionu biti dobra, normalno da je svima u interesu da se građani kreću, komuniciraju i da se spoje porodice”, zaključio je Mugoša.

Izvor: TV Vijesti

Ostale vijesti iz kategorije