Autor: onogost.me
Foto: screenshot
09:47
24.9.2021.

Na svadbama i proslavama do 50 osoba, kovid potvrda uslov za ulazak u poslovne centre, trgovine...

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić predstavio je danas nove epidemiološke mjere će važiti od 25. septembra do 8. oktobra.


"Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih", kazao je Galić.

Vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje te mjere, pojasnio je on.

"Broj prisutnih osobama na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata. Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu", kazao je Galić na današnjoj pres konferenciji povodom predstavljanja novih mjera.

Kako je objasnio, novina je da se Nacionalna kovid potvrda izdaje odmah poslije primanja druge doze vakcine i odmah će biti validna, odnosno - više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije.

Pojanio je da je kovid potvrda validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Mjere će biti na snazi od subote, 25. septembra do 8. oktobra.

Od 9. oktobra s potvrdom i u hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Preminuli mlađi od 40 godini bili nevakcinisani

On je kazao da je svaki drugi odrasli građanin primio makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a oko 45 procenata je revakcinisano. To je, prema njegovim riječima, dobar rezultat s obzirom na to da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori.

Galić je kazao da su svi preminuli mlađi od 40 godini bili nevakcinisani. 

Rekao je da je devet od deset preminulih kovid pacijenata bilo nevakcinosano.

"U KCCG se liječi 10 pacijenata od 19 do 40. godina Svi su nevakcinisani. To nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju i najmanje ih je vakcinisanih. U slučaju KCCG, kod mlađih zaraženih pacijenata je u 40 odsto slučajeva prisutna gojaznost, kod jednog pacijenta je ustanovljena intolerancija glukoze, dijagnoza dijabetesa i jedan pacijent imao je problem sa štitnom žlijezdom", rekao je Galić.

On je zamolio građane da vakcinacijom svedu na minimum rizik od težih obolijevanja i letalnih ishoda, da se ruke peru redovno, da se nose maske u zatvorenom prostori, te da se drži odstojanje.

Na bolničkom liječenju u Nikšiću 72 kovid pacijenta

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović rekla je da se trenutno na bolničkom liječenju u cijeloj državi nalazi 377 kovid pacijenata, od čega 113 u KCCG. Kako je kazala, ovo je najniži broj hospitalizovanih u toj ustanovi u posljednjih mjesec.

Ona je kazala da je na respiratorima 13 pacijenata.

"Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti", kazala je ona.

U Baru se liječi 49 pacijenata, Pljevljima 42, Bijelom Polju 26, Beranama 38, Kotoru 37, Nikšiću 21, a u bolnici u Brezoviku 51.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić upozoio je građane da ne koriste antibiotike rutinski.

"Pacijentima s blažim oblikom Kovida-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski... Pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom Kovida-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju", kazao je on.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije