Autor: onogost.me
Foto: screenshot
15:50
25.1.2021.

Nova mjera: Za ulazak u zemlju iz Velike Britanije potreban negativan PCR test

Crnogorskim državljanima i strancima iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljava ulazak u Crnu Goru jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 72 časa. 


To je saopštio državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić i to je jedina novina u odnosu na prethodno donesene mjere.

Ranije mjere, kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije, ostaju na snazi do 10. februara.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje složena i da nema mjesta opuštanju. Posebno je, kako kaže, primjetna transmisija u gradovima gdje se prijavljuju dnevne žurke.

"Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke - Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i lokalne inspekcije da povedu malo više računa", kazao je Galić.

On je apelovao na osobe koje rade u skijalištima da više povedu računa o poštovanju epidemioloških mjera.

"Od svih nas zavisi kolike će ove cifre zapravo biti. Broj novoregistrovanih, u odnosu na testirane, je već od 20. novembra između 25 i 30 odsto, to su neke stabilne vrijednosti. Stopa incidencije u odnosu na 100.000 stanovnika je nešto niža ove sedmice", naveo je Galić.

Naglasio je da, za razliku od prethodnog perioda, sada vidimo svjetlo na kraju tunela.

"To je dolazak vakcine i najavljena vakcinacija. Pozvao bih građane da se vakcinišu i da uz pomoć tog moćnog oružja savladamo epidemiju i vratimo svoje živote u normalan kolosjek", rekao je Galić. 

"Igraonice rizičnije od vrtića i škola"

Kada su u pitanju igraonice, Galić navodi, da su u pitanju rizičniji prostori od vrtića i škola. 

"U vrtićima i školama su djeca koja imaju isti životni habitus, dok za igraonice je specifično to što u kontakt mogu doći djeca iz različitih djelova grada, škola", rekao je direktor IJZ.

Na pitanje zašto su uveli  obavezu negativnog testa samo iz Velike Britanije kada je virus zabilježen i u drugim zemljama, direktor IJZ Igor Galić je rekao da obavezna mjera PCR testiranja iz Velike Britanije uvedena iz razloga što je najveći broj slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Uspostavljena je lokalna transmisija samog virusa dok ostalo slučajevi koji su se pojavili u 60 drugih zemalja su uglavnom importovanu tj u tim zemljama nije došlo do lokalne transmisije mutiranog soja", objasnio je Galić. 

PCR test nije nešto što će nas apsolutno zaštiti, jer osoba koja je došla u Srbiju iz Velike Britanije a zaražena je novim sojem virusa, bila je negativna na koronavirus - dodao je on, ističući da nas nijedna druga mjera nas neće zaštiti osim opštih mjera koje su ujedno i najznačajnije.

Obezbijediće dovoljne količine vakcina, još se ne zna kad stižu

Govoreći o prioriternim grupama u vakcinisanju, Bajić kaže da je to nešto o čemu će se diskutovati, a zavisiće i od broja dostupnih vakcina kao i odziva za vakcinaciju. 

On je rekao da Ministarstvo zdravlja koristi mehanizme koje trenutno savjetuju Svjetska zdravstvena organizacija SZO i Evropska unija EU. Ušli su, kako ističe, u direktne pregovore sa proizvođačima kroz zvanične kanale komunikacije - "direktno sa proizvođačem i preko diplomatskih kanala".

"Crna Gora će preko Covaxa dobiti oko 5.850 vakcina, a ugovorima sa drugim proizvođačima ugovorili smo sasvim dovoljan broj vakcina da pokrijemo i prioritetne grupe i predviđeni broj stanovništva tako da nema potrebe da se bilo šta donira u tom smislu", rekao je on.

Govoreći o prioriternim grupama u vakcinisanju, Bajić kaže da je to nešto o čemu će se diskutovati, a zavisiće i od broja dostupnih vakcina kao i odziva za vakcinaciju.

Upitan kada je potpisan ugovor sa kineskim proizvođačima o nabavci vakcine, Bajić je rekao da su u pregovorima sa svim priozvođačima vakcine a da potpisivanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza, te da još nije preciziran datum kada će da stignu vakcine a to, kako je rekao, zavisi od mogućnosti proizvođača.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:39
  1.3.2021.

  Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) pokrenulo je akciju pod nazivom Prijavite korupciju, nepotizam i sve zloupotrebe u našem resoru.

   

 • 16:17
  1.3.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:12
  1.3.2021.

  Pripadnici Uprave policije će vršiti detaljne kontrole poštovanja novih mjera koje su predviđene Naredbom o izmjenama i dopunama naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, saopšteno je iz UP.

 • 14:43
  1.3.2021.

  Od početka primjene Odluke o određivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine Nikšić, od 1. januara 2021. godine do danas, naši sugrađani podnijeli su ukupno 41 zahtjev za isplatu novčane nadoknade za novorođenčad, dok su tri zahtjeva odbijena jer nijesu podnešena u skladu sa utvrđenim kriterijumima, saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.