Novi list Crne Gore: Čistili putni pravac Danilovgrad-Nikšić-Šavnik-Žabljak

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 20.09.2022. u 13:23
U ime Dana ekološke države Crne Gore na putnom pravcu Danilovgrad-Nikšić-Šavnik-Žabljak danas je organizovana ekološka akcija „Novi list Crne Gore“.

Učestvovali su građani, volonteri, aktivisti, članovi nevladinog i javnog sektora…

„Na toj relativno kratkoj lokaciji imamo 41. deponiju, a samo na teritoriji Nikšića ih je 24. Jasno je zašto je odabrana baš ta lokacija i zašto je neophodno očistiti. Plan nam je da se te lokacije temeljno očiste, a zatim da nadležni nastave njihovo održavanje“, kazala je Jelena Lacman iz Ecopatriotizma.

Učesnici akcije prvo su se upoznali sa planom, a zatim je svako krenuo u čišćenje po dva kilometra. Radili su u paru, kako bi do 13 časova sve deponije bile očišćene.

Odziv za akciju, kako je istakla Lacman, je veliki i svi su orni za rad.

“U akciju je uključen i reciklažni centar Kappa star iz Podgorice jer će tokom čišćenja otpad biti selektovan i ono što može da se reciklira će se reciklirati, a novac će biti uplaćen na žiro račun za kupovinu sadnica za akciju pošumljavanje Crne Gore“, objasnila je Lacman.

Akciji se, takođe, odazvala i lokalna uprava Nikšića.

„Akciju su organizovali Agencija za zaštitu životne sredine i Ecopatriotizam uz podršku Opštine Nikšić. Mogu da pohvalim kolege iz Opštine, imamo veliki odziv iz svih sekretarijata tako da je to fina poruka da podržavamo sve akcije iz ekologije. Pohvalio bih Ecopatriotizam i Ekobonton koji sve ovo vrijeme ukazuju na probleme grada Nikšića i u svojoj režiji čiste i korita rijeka i gdje god ima smeća po Nikšiću. Sa naše strane imaju podršku u tim akcijama“, kazao je Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uređenje prostora.

Akcija ima za cilj, kako su kazali organizatori, da spriječi zagađenje tla, da spriječi skupljanje svijesti, da spriječi požare kao i da se spasi što se spasiti može.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od 3 miliona eura. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.
  Skupština Crne Gore usvojila je danas predloženi rebalans budžeta. Podršku tom predlogu dao je 41 poslanik, jedan je bio protiv a 13 je bilo uzdržano. Većinom glasova, usvojena je i odluka o zaduženju za 2022. godinu.
  Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.