Održan Forum mladih brđana

forum_mladih_brdana_sis_1
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.02.2016. u 08:09

U  organizaciji Saveza izviđača Srbije (SIS), u Beogradu je u periodu  od 19. do 21. 02.2016.  godine održan Forum mlađih brđana  koji je imao za cilj proširenje i jačanje regionalne saradnje.

Delegaciju Saveza izviđača Crne Gore ( SICG ) činili su Načelnik Saveza Peko Vukadinović, Načelnik za rad sa starijim izviđačima i planinkama Borislav Jovović i član tima za podršku rada Načelstva Nikola Durutović (I.O. „24 Novembar“ –Bar).

Forum mlađih brđana i brđanki je organizovan na vrlo koristan način.  Mladi lideri iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine svakodnevno  su razmjenjivali informacije o svim aktivnostima za pomenutu kategoriju mladih ljudi ( od 18 do 30 godina).

 Savez izviđača Srbije  predstavio  je svoju novu aktivnost pod nazivom „ Rover brake city“. To  je aktivnost koja je prvenstveno namjenjena mlađim brđanima i brđankama , a koja  za cilj upoznavanje Beograda kroz igru i zadatke. Na potpuno novi način, izviđači i planinke prelaze stazu (vrijeme prelaska 12h), rješavajući zanimljive izazove na kreativan način.

„Nakon kraće diskusije na predlog naše delegacije, odlučili smo da zajednički uložimo trud i podignemo ovu aktivnost na međunarodni nivo, tako što bi ova aktivnost bila rotirajuća a gradovi domaćini se godišnje mijenjali. (Gradovi domaćini: Beograd, Podgorica, Sarajevo, Zagreb, Skoplje)“- navodi se u saopštenju Načelnika saveza SICG-a, Peka Vukadinovića.

 Po riječima Vukadinovića, na obostrano zadovoljstvo, na sastanku SICG i SIS, dogovorena je zajednička saradnja povodom Centralno evropski Džembori (CEJ-a) koji će se održati u Poljskoj  u periodu od 03. do 14. 08. 2016. godine , kao i ovogodišnjeg instruktorskog tečaja.

SIS su predstavljali načelnik SIS , Nenad Jovanovski, generalni sekretar Ivana Andrašević, predsjednica Saveza, Tanja Janković, a dogovorena je i  saradnja i oko Foruma mlađih brđana i brđanki i usaglašeni stavovi o podizanju ove akcije na međunarodni nivo.

„Cijelu posjetu zaokružili smo na najbolji mogući način i organizovali sastanak sa predstavnicima evropskog skautskog Komiteta i evropske skautske kancelarije gospodinom Andreom Demamerlsom i gospodinom Jordanom Barjaktarovim. Izložili smo svoje ciljeve u naredne dvije godine, predstavili kalendar aktivnosti za 2016. godinu i pozvali delegaciju evropskog skautskog Komiteta na svečanu akademiju Saveza povodom 60 godina postojanja. Predstavili smo naše najveće izazove i dogovorili intezivnu saradnju, koja će početi radnom posjetom članova Komiteta u aprilu, ili maju ove godine. Očekuje nas ozbiljan i naporan rad u narednom periodu na jačanju mešunarodne saradnje našeg Saveza. Putni i drugi troškovi naše delegacije, snosili su sami članovi delegacije“– dodao je Vukadinović.

Ono što Vukadinović posebno ističe jeste  BP day – “dan sječanja”  koji se slavi 22.02  tj rođendan Robert Baden Pauela, svjestskog osnivača skautizma. U  čast tog jubileja, Savez izvidjača Crne Gore je organizovao svečano okupljanje najstarijih članova Saveza, bivših

predsjednika koji su gradili ovu organizaciju. Sastanak je organizovan u svečanoj sali Crvenog Krsta Crne Gore a na sastanku je dogovoreno dase krejira monografija Saveza u čast 60 godina Saveza izvidjaca Crne Gore.

Članovi Saveza odlučili su da danas dobrovoljno daju krv. Svi punoljetni članovi , daće krv u lokalnim kabinetima za transfuziju i time poslati humanu poruku svim mladim ljudima u Crnoj Gori.

On dodaje i da ih ove godine  takođe očekuje: Centralno Evropski Džembori u Poljskoj , Liga izviđača Crne Gore, zbor SICG, Vodna škola i jako puno drugiha ktivnosti.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.