Autor: onogost.me
Foto: Preporod
16:03
21.11.2019.

Održan Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga

U sklopu projekta ''Biram oporavak'', u Beogradu, je od 19. do 20. novembra održan prvi Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga. 


Organizatori Regionalnog foruma su partnerske organizacije, Preporod iz Crne Gore, Proslavi oporavak, Bosna i Hercegovina, Izlazak, Srbija i Svjetska federacija za borbu protiv droge WFAD, Švedska. Organizatori su rekli da je forum bio koncipiran tako da u središtu svog zbivanja ima oporavak kao metodološki okvir u tretiranju zavisnosti. 

"Ovaj događaj je od izuzetnog značaja, obzirom da je okupio preko 170 relevantnih aktera koji u pomenutim državama rade unutar ove problematike. Samo iz Crne Gore, učešće je uzelo 20 pojedinaca koji reprezentuju najznačajnije institucije sistema, javne ustanove i organizacije civilnog društva. Okupljeni su imali tu privilegiju da im se obrate najeminentniji govornici iz cijelog svijeta, koji djeluju unutar metodologije oporavka, te da prenesu poruku Balkanu da je oporavak od zavisnosti ne samo moguć, već realan i itekako poželjan okvir, sa preduslovom da iza njega stoji sistem i motivisani zagovornici. Ono što je takođe svima bilo jako dragocjeno je prilika da čuju primjere dobre prakse, od Engleske, Škotske, Belgije, Norveške, Španije , Italije, pa do Hrvatske i njenog primjera direktnog učešća vlade u programe rehabilitacije i resocijalizacije, koji pokazuju rezultate na svim poljima, a najvažnije da se plodovi činjenja zvaničnih institucija vrlo direktno odslikavaju u životima ljudi koji su imali ili još uvijek imaju problem sa zavisnošću", kazali su iz Preporoda.

Forum su prigodnim govorima otvorili Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbija, Ilija Plavšu, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Jasna Sekulić, rukovodioc Odjeljenja za kreiranje politika za sprječavanje zloupotrebe droga u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, Esbjorn Hornberg, Predsjednik Svjetske federecije za borbu protiv droga (WFAD), Stohkolm, te Miloš Stojanovića Kancelarije UNODC Srbija.

Nakon završetka Regionalnog foruma, participanti su istakli kako je organizacija ovakvih događaja neophodna, kako bi se u kontinuitetu razmjenjivali primjeri dobre prakse, relevantne informacije i motivacija, i sa kojih je moguće da poteknu ideje koje bi bile primjenjive i iskoristive ne samo u svojim sredinama i državama, već i regionalno, što se na ovom skupu i desilo.

Cjelokupni projekat ''Biram oporavak'' se već tri godine sprovodi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:07
  9.7.2020.

  U prvih pola godine sudovi su riješili 99,3 odsto predmeta, čime su predsjednici sudova i sudije dokazali da se svojim radom i postignutim rezultatima sudska vlast oduprla svim pritiscima, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

 • 21:11
  9.7.2020.

  Ko kršenjem samoizolacije teško naruši nečije zdravlje prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora, a ko uzrokuje nečiju smrt od dvije do 12 godina, saopšteno iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

 • 19:30
  9.7.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 16:21
  9.7.2020.

  Operativni štab za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni, u čijem radu učestvuju i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, pripremio je „Akcioni plan monitoringa i postupanja u slučaju pojave bolesti COVID-19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori“ kao i „Preporuke i uputstva Instituta za javno zdravlje u vezi obolijevanja od COVID-19“, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).