Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
16:01
14.8.2020.

Omogućiti glasanje sa isteklim dokumentima

Državna izborna komisija (DIK) smatra da biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata treba omogućiti biračko pravo na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji će biti održani 30. avgusta.

 


DIK je to saopštio na osnovu razmatranja zahtjeva Demokratske Crne Gore kojim je traženo mišljenje da li će birač identitet moći dokazati i biračko pravo ostvariti na osnovu lične karte kojoj je istekao rok važenja.

Iz DIK-a podsjećaju da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime a identitet dokazuje ličnom kartom ili pasošem.

Propisano je i da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

"Članom Zakona propisano je da je birač prilikom dolaska na biračko mjesto dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora koji elektronskom identifikacijom pronalazi birača u elektronskom i odštampanom izvodu iz biračkog spiska", navode iz DIK-a.

Komisija smatra, imajući u vidu ove odredbe, da biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata treba omogućiti biračko pravo na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore.

"Suština korišćenja ličnog dokumenta na biračkom mjestu je utvrđivanje identiteta birača i sprovođenje elektronske identifikacije birača", kaže se u mišljenju, objavljenom na sajtu DIK-a.

 

izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:19
  22.9.2020.

  Univerzitet Crne Gore spremno dočekuje početak studijske godine uz strogo pridržavanje Preporuka za zaštitu zdravlja studenata i zaposlenih u visokoškolskom obrazovanju tokom trajanja pandemije COVID-19 Instituta za javno zdravlje, zaključak je današnjeg proširenog rektorskog kolegijuma, kojim je predsjedavao rektor Univerziteta Danilo Nikolić, saopšteno je sa UCG.

 • 19:05
  22.9.2020.

  Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je počela jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte nastupilo proljeće.

 • 18:27
  22.9.2020.

  Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno nastavljaju aktivnosti u cilju sprečavanja pojave bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore.

 • 16:53
  22.9.2020.

  Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja u saradnji sa AD „Pivara Trebjesa“ iz Nikšića, u periodu od 10. do 20. septembra 2020. godine realizovao je preventivu kampanju „Kad pijem ne vozim", saopšteno je iz Uprave policije.