Opština raspisuje novi tender za karantin u Studenačkim glavicama

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 12.02.2024. u 08:27
Opština Nikšić će u narednom periodu ponovo raspisati tender za izgradnju karantinskog prostora za pse lutalice, koji je planiran u Studenačkim glavicama. Na tender koji je raspisan u decembru prijavila su se tri ponuđača, od kojih nijedan nije ispunjavao uslove, saopšteno je iz Opštine.

Na površini od oko 20.000 metara kvadratnih ulični psi bili bi sklonjeni sa teritorije opštine Nikšić, kazala je Nataša Bakić iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

“Prostor će biti ograđen i obezbijeđen da se životinje ne mogu kretati van istog. Neophodno je da postoji više pregradnih prostora koji razdvajaju pse po veličini, uzrastu i stepenu socijalizacije psa kako ne bi dolazilo do međusobnog povređivanja pasa. Tu bi dolazili psi koji su prošli klinički pregled u veterinarskoj ambulanti i ista će se razvijati fazno, na osnovu projektne dokumentacije, a njeno funkcionisanje i finansiranje će biti obezbijeđeno iz budžeta opštine, državnih projekata, donacija i sl”, navela je Bakić.

Ovaj karantinski prostor je, dodaje, jedan od načina kontrole populacije pasa, kada skloništa ne zadovoljavaju potrebne kapacitete i kada prekomjeran broj uličnih pasa ugrožava bezbjednost građana. Tu bi boravili psi do udomljenja, ili uginuća zbog bolesti ili starosti.

Bakić ističe da se Opština Nikšić susreće sa problemom dovoženja pasa sa teritorija drugih opština.

Smatra da ovaj problem može biti riješen u saradnji sa MUP-om.

“Pojačanom kontrolom vozila koja ulaze na teritoriju opštine, kao i izmjenom zakonske regulative, odnosno uvođenje obaveze lokalnim upravama da ulične pse čipuju na sebe, te bi se na taj način kontrolisao prelazak pasa na teritorije drugih opština.”

Teško je proći i najmanjom ulicom u Nikšiću, a da ne naiđete na pse lutalice. Azil u Bresticama, kapaciteta oko 60 pasa, odavno je premašio kapacitete. Na ovaj višegodišnji problem građani ukazuju gotovo svakodnevno, a Bakić podsjeća šta je sve urađeno.

“U prethodnom periodu izgrađen je karantin, kao sastavni dio objekta azila, a za potrebe šinterske službe nabavljeno je vozilo, kao i oprema za humano hvatanje pasa (puška i prateća oprema), izvršena je obuka radnika iz azila, te su se na taj način stvorili uslovi za funkcionisanje šinterske službe. Opština takođe obezbjeđuje sredstva za veterinarske usluge, hranu za pse i druge potrebe za funkcionisanje azila. Kako je broj napuštenih pasa veliki, tako se razmatraju mogućnosti proširenja kapaciteta ovog objekta”, kazala je Bakić.

Naglašava da je tokom prvog popisa kućnih ljubimaca-pasa izvršeno čipovanje oko 1.500 pasa, vakcinisano protiv bjesnila oko 1.200, dok je popisano 5.858 vlasničkih pasa. U saradnji sa Komunalnom policijom izvršeno je, kaže Bakić, više kontrola postupanja sa životinjama, shodno zakonskoj regulativi i nadležnostima iste.

Preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obezbijeđeni su čipovi, pasoši i vakcine za ovu aktivnost.

Sterilisano 1.000 uličnih pasa, za ujede iz budžeta 300.000 eura

Najavljeno je da će se pristupiti i brojanju uličnih pasa, kroz projekte u saradnji sa nevladinim sektorom.

U prethodne dvije i po godine, kako je saopšteno, sterilisano oko hiljadu uličnih pasa, dok je za ujede pasa lutalica u prethodne četiri godine izdvojeno oko 300.000 eura godišnje.

“Izrađen je Program za kontrolu populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić, koji treba da uredi pitanja od značaja za kontrolu populacije napuštenih i vlasničkih pasa koji nijesu pod nadzorom ljudi. Nakon dobijanja mišljenja od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, dokument je stavljen na javnu raspravu i biće usvojen u Skupštini Opštine Nikšić u prvom kvartalu 2024. godine”, navela je Bakić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Nevjerovatno

   Koliko dugo traje problem sa psima lutalicama i oni jos uvijek nijesu nasli rjesenje, vec godisnje placaju 300k za odstete zbog ujeda!

  2. Bravo. Životinje imaju pravo na život, treba im pomoći.
   Predlažem da ( nikako privatne firme i pojedinci t.j.na njihove ziro racune) opština Niksic omogući i dobrovoljcima da učestvuju tako što ćemo donirati sredstva ( koliko ko moze) na br.zvanicnog žiro računa opstine.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mjestimično mokrim putevima, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).
  Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao.
  U završnom duelu 23. kola Meridianbet Prve CFL, u trećem ovosezonskom crnogorskom derbiju, Sutjeska i Budućnost kraj Bistrice odigrali SU neriješeno - 1:1 (0:1).