Osnovni sud u Nikšiću najtransparentniji u Crnoj Gori

osnovni_sud1
Osnovi sud Nikšić
  • Autor onogost.me
  • 16.09.2016. u 09:06

Istraživanje koje je sproveo Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokazalo je da je Osnovni sud u Nikšiću najbolji kada je u pitanju transparentnost sudova u Crnoj Gori.

Tu titulu je podijelio sa Vrhovnim sudom Crne Gore, koji je, takođe, pokazao visoku transparentnost u radu. Rezultati istraživanja odnose se na 2015. godinu.

Prema njima, nikšićki sud je zadovoljio 90 odsto pokazatelja, a identičan rezultat ima Vrhovni sud Crne Gore. Najslabije je ocijenjen sud na Cetinju sa 71 odsto uspjeha.

Među 30 indikatora koji su ispitivani, Osnovni sud u našem gradu dobio je najvisočije ocjene kada je u pitanju redovno objavljivanje godišnjih izvještaja na internet stranici, objavljivanje godišnjih rasporeda poslova na internet stranici, zatim dostupnost najvažnijih administrativnih dokumenata među kojima su organizaciona struktura, djelokrug rada i biografije, kao i da li je predsjednik suda barem jednom u toku prošle godine obavijestio Ministarstvo pravde o stanju o problemima u vezi primjene Sudskog poslovnika.

Ogromna većina ostalih indikatora je pozitivno ocijenjena, a podaci se mogu pogledati na http://www.infosud.me/sudovi/osnovni-sud-niksic/

Jedini negativan indikator odnosi se na održavanje barem jedne konferencije za medije na kojima bi javnost bila obaviještena o radu suda u toku prošle godine.

Da rijetko ili nikako ne održavaju konferencije za medije zajednička je karakteristika sudova u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje.

Rezultati CDT-ovog istraživanja, predstavljeni su juče, a  predsjednica te NVO Milica Kovačević sumirala je da su sudovi i Sudski savjet povećali transparentnost u odnosu na 2014. godinu, koja je iznosila 41 odsto.

Sudovi su, kako je naglasila, nakon toga uvažili preporuke i sada zadovoljavaju 80 odsto kriteriujuma.

„Obezbjeđivanjem pune javnosti rada ostvaruje se važna uloga u podizanju povjerenja i obrazovanju javnosti, poboljšanju pristupa pravdi i povećanju sudske odgovornosti”, kazala je Kovačević.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovala je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja smatra da su podaci dobijeni na taj način od izuzetne važnosti, kao i da preporuke nijesu teške i neostvarive.

„Temelj već postoji, neke stvari treba finalizovati i bolje postaviti. Jačanje transparentnosti sudstva će biti vodilja i ubuduće“, poručila je tom prilikom Medenica.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.