Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
21:09
16.1.2020.

"Ovaj grad se nikad nije bojao, nikad nije izdao, nikad nije mrzio, ne damo svetinje"

U više crnogorskih gradova i danas su održane litije i molebani povodom usvajanja Zakono o slobodi vjeroispovijesti, a svoj doprinos dali su i građani Nikšića.


Nakon molebana, koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, uslijedila je litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Okupljenima se potom na trgu Slobode obratio protojerej stavrofor Slobodan- Boban Jokić koji je kazao da se zbog građana, koji se odazovaju litijama, Nikšić zove Gospodinom gradom.

“Ovaj grad sa vama u njemu nikad nije povio glavu, jer ovaj grad nikad nije pao, jer ovaj grad nikada nije izdao, jer ovaj grad se nikada nije umorio, jer ovaj grad nikad nije mrzio, jer ovaj grad se nikad nije bojao, jer ovaj grad se nikad nije predao i odustao, jer ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan, jer ovaj grad je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica. Jer ovaj grad je grad svetog Vasilija Ostroškog našeg najboljeg domaćina. I ovaj glas iz našeg grada danas odjekuje ovom zemljom, odjekuje vaseljenom, tim glasom prolamaju se nebesa jer taj glas jasno govori ‘ne damo svetinje’, poručio je Jokić zamolivši građane da se uzdignu iznad ličnihm stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica.

“ Gospod je u glasu jedinstva, sloge, radosti i ljubavi, da svi zajedno bez razlike opet i opet kažemo ne damo svetinje jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti, zato će ova žrtva živjeti i svjedočiti za nas pred našim precima i pred našim potomcima da smo bili na putu istine i pravde”, naglasio je on.

Naredna litija umjesto po planu, nedjeljom,biće održana u subotu zbog predstojećeg Jovanjdana I plivanaj za krst koje će biti oragnizovano u nedjelju na Krupcu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  13.7.2020.

  Crkvena opština Nikšić oglasila se povodom glasina da se u tom gradu večeras planira održavanje "auto-litije", poručivši da takav događaj nije planiran u njihovoj organizaciji.

 • 13:40
  13.7.2020.

  Uz zvuke sirena automobila iz kojih su vijorile crnogorske zastave danas je na ulicama Nikšića proslavljen Dan državnosti.

 • 12:42
  13.7.2020.

  Prosvjetni radnici su jedni od heroja krize sa koronavirusom. U to valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla, kaže u intervjuu Pobjedi ministar prosvjete Damir Šehović. Ističe da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora.

 • 11:32
  13.7.2020.

  Predstavnici  UBNOR-a i antifašista Nikšića, Skupštine opštine Nikšić i Vojske Crne Gore obilježili su 13. jul., Dan državnosti i Dan ustanka, polaganjem cvijeća na spomen- obilježje strijeljanim rodoljubima pod Trebjesom.