Autor: onogost.me
Foto: Ekološki pokret "Ozon"
13:01
12.2.2020.

"Ozon" prijavio divlju deponiju pod Trebjesom i predložio zajedničku akciju

Ekološki pokret "Ozon" je tokom redovnog obilaska zaštićenog predjela izuzetnih odlika Trebjese primjetio divlju deponiju na lokaciji između Lovačkog doma i napuštenog objekta kojeg je koristio akademski vajar Vulanović i o problemu obavjestio nadležne u lokalnoj upravi opštine Nikšić, naveli su iz "Ozona".


U neposrednoj blizini divlje deponije, na kojoj, kako navode, ima i farmaceutskog otpada, ostatka farbe, primijetili su i privremeni objekat koji pretpostavljaju da služi kao sklonište za pse lutalice, i gdje ih neko očigledno hrani. To, kako dodaju, problemu daje još ozbiljniju dimenziju jer može doći do trovanja životinja i dodatnih uzročno-posljedičnih efekata.

"Predložili smo i zajedničku akciju uklanjanja divlje deponije, kako bi uticali i na bolju međusektosrku saradnju ali i na konkretan plan upravljanja zaštićenim područjem Trebjese, što je i obaveza po Zakonu o zaštiti prirode. Podsjećamo javnost da je na mapi zaštićenog područja Trebjesa dat zaštitni pojas, a da je potrebno izračunati i površine zona zaštite i zaštitnog pojasa u ha, kako bi se spriječile nedozvoljene aktivnosti i uzurpacija", objašnjavaju iz "Ozona".

Vjeruju da je krajnje vrijeme da se zaštićenom predjelu Trebjesi, koja je i prirodni simbol Nikšića, posveti potrebna pažnja.

"To podrazumijeva ne samo donošenje plana upravljanja, već ozbiljnu i konkretnu sistemsku podršku lokalne uprave i nadležnih državnih institicija. Ekološki pokret "Ozon" će uputiti konkretan predlog lokalnoj upravi sa ciljem uspostavljanja održivog upravljanja jednim od sa ekološkog aspekta najvažnijih djelova grada pod Trebjesom", poručili su oni.
 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:52
  6.3.2021.

  U Crnoj Gori jutros su saobraća po mokrim i klizavim putevima, saopšteno je iz Auto - moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 09:06
  6.3.2021.

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u posljednje dvije sedmice izrekli su 18.200 eura kazni za one koji nijesu poštovali mjere protiv širenja korona virusa, a pokrenuta su i tri prekršajna naloga pred prekršajnim sudovima, rečeno je Pobjedi iz te institucije.

 • 22:09
  5.3.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti promjenljivo oblačno i uglavnom suvo, u popodnevnim satima sa dužim sunčanim intervalima.

 • 18:29
  5.3.2021.

  Predsjednik Savjeta MZ Župa Nikšićka Dragoljub Radulović danas je primio priznanje "Šampion solidarnosti", koje je dobio taj savjet jednoglasnom odlukom komisije formirane od strane Opštine Nikšić.