Počeli Dani nauke u Tehnopolisu: Predstavljena japanska tehnologija efektivnih mikroorganizama

Osmi Dani nauke u Tehnopolisu započeli su juče prezentacijom o upotrebi japanske tehnologije efektivnih mikroorganizama (EM). Prezentaciju je vodio Boris Jabučanin, autorizovani predstavnik za distribuciju proizvoda na bazi efektivnih mikroorganizama za Crnu Goru, koji ističe da se EM danas koristi u 150 država svijeta i njenom primjenom je moguće proizvesti hranu za preko 10 milijardi ljudi.


Pored informativnog dijela za predstavnike poljoprivrednog i NVO sektora, Jabučanin je u okviru osmih Dana nauke u karakteristike inovativne EM tehnologije uputio i učenike srednjih škola iz Nikšića. Pored opštih informacija o EM tehnologiji, oni su bili u prilici da na konkretnom primjeru vide kako se može kompostirati kućni otpad i koja je njegova višestruka upotreba, čime se ukupna količina otpada smanjuje za trećinu. Kompostirani kućni otpad se, prema riječima Jabučanina, može koristiti za đubrenje, kako na privatnim, tako i na poljoprivrednim gazdinstvima.

Osim toga, učenici su učestvovali i u pravljenju glinenih kugli koje se koriste za bioremedijaciju stajaćih i tekućih vodenih površina. „Glinene kugle su natopljene tečnim mikroorganizmima i drugim dodacima organskog porijekla koji služe kao hrana ovim mikroorganizmima“, objašnjava Jabučanin. „Kugle padaju na dno vodene površine i čiste zaprljanja, ulja i sl. koja se obično talože na dnu. Procesom samočišćenja taj mulj zatim isplivava na površinu gdje se pod uticajem drugih mikroorganizama i prirodnih pojava kao što je Sunčeva svjetlost razgrađuje u potpunosti“, zaključuje.

Jabučanin primarnu upotrebu glinenih EM kugli vidi na privatnim domaćinstvima, te manjim i većim vodenim površinama, navodeći za primjer Japance koji su na ovaj način izvršili bioremedijaciju svog mora.

Pored kompostiranja i kugli, predstavljena je i EM keramika koja služi za prečišćavanje pijaćih voda. U pitanju su keramički prstenovi koji djeluju tako što neutrališu štetna dejstva koja se nalaze u vodi, i samim tim voda postaje mekša, zdravija za pićei ljudski organizam takvu vodu može mnogo bolje da iskoristi.

Jabučanin poljoprivrednicima preporučuje da ove proizvode prvenstveno koriste za tretman zemljišta, jer je ono usljed kontinuirane upotrebe pesticida i drugih hemijskih sredstava postalo osiromašeno i zatrovano, te bi ga prvo trebalo na ovaj način očistiti. Prema njegovim riječima, primjenom mikroorganizama na duži period zemljište se sve više obogaćuje, tako da i u slučaju kada se koriste hemijska đubriva, mikroorganizmi uspijevaju i to da razgrade.

Prednost ove tehnologije je što može da se primjenjuje na svim kulturama i što je mogu koristiti svi ljudi, bez obzira na stručnost.

„Ovaj projekat je prepoznat od strane Ministarstva nauke kao nešto čemu bi trebalo svi da se okrenemo, naročito uzimajući u obzir organsku ali i konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju, tretman otpada, zaštitu životne sredine i slične problemi sa kojima se gotovo svakodnevno susrećemo“, zaključio je Jabučanin.

U okviru Dana nauke, danas će Tehnopolis u saradnji sa Kliker IT centrom za djecu organizovati seriju radionica za djecu školskog uzrasta, gdje će učenici imati priliku da programiraju svoje video igrice, mobilne aplikacije, robote i naprave prve 3D modele pomoću specijalnih olovaka. Radionice će se održavati u Multimedijalnoj sali u periodu od 10 do 16 časova.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:12
  17.2.2019.

  U Crnoj Goru u nižim predjelima jutros se saobraća po suvim putevima dok na saobraćajnicama u višim mjestimično ima poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 07:53
  17.2.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, danas će bez napajanja električnom energijom ostati korisnici kod Autobuske stanice.

 • 14:17
  16.2.2019.

  Svijest o doniranju u Crnoj Gori nije na visokom nivou i veoma je važno uticati na djecu da nauče da poklanjaju, pomažu drugima, dijele talenat i volontiraju, a neophodno je i povećati stepen njihove bezbjednosti u saobraćaju. To je ocijenio Đorđije Kotri, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Marija Kotri, koja je osnovana sa ciljem da se sačuva uspomena i sjećanje na djevojčicu Mariju koja je tragično izgubila život u željezničkoj nesreći u Nikšiću.

 • 13:10
  16.2.2019.

  U ponedjeljak 18. februara će biti organizovano veče posvećeno obilježavanju 148 godina crnogorskog novinarstva.