Autor: onogost.me
Foto: onogost.me, Privatna arhiva
14:19
14.11.2019.

Počinje rekonstrukcija kultne zgrade “Zahumlja”, Kinezi doniraju 59.000 eura

Ugovor o donaciji Ambasade Narodne Republike Kine Javnoj ustanovi "Zahumlje" u vrijednosti  59.000 eura, danas su u zgradi Opštine Nikšić potpisali kineski ambasador Liu Jin i direktor te kultne nikšićke ustanove Vojislav Krivokapić.


Kako je ovom prilikom kazao ambasador, donacija iz Kine je pokazatelj prijateljstva kineskog naroda prema Nikšiću.

Donacija, kako je naglasio, nije samo pomoć za obnovu zgrade i opremu, već je izraz poštovanja i prijateljstva prema crnogorskoj tradiciji i istoriji.

“Nadam se da će se ova donacija efikasno koristiti, da pomaže nasljeđivanju i razvoju crnogorske tradicionalne kulture. Takođe, mogu da naglasim da kineska strana želi da dalje razvija kulturne razmjene sa Crnom Gorom. To će sigurno pomoći da se poboljša prijateljstvo između dva naroda”, istakao je on i dodao da prilikom svakog dolaska u naš grad osjeća prijateljstvo crnogorskog naroda prema Kinezima.

Direktor JU “Zahumlje” Vojislav Krivokapić zahvalio je Ambasadi NR Kine na donaciji.

“”Zahumlje” će ovih dana početi sa rekonstrukcijom postojećeg objekta čime ćemo dobiti dodatnih 360 kvadratnih metara. Donaciju ćemo iskoristiti za opremanje zgrade i kupovanje tehničke opreme, čime ćemo stvoriti mnogo bolje uslove za naš budući kreativni rad”, uvjeren je on dodajući da će dogradnja “Zahumlja” koštati oko 310.000-320.000 eura.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je podsjetio da ovo nije prva donacija Ambasade Kine Nikšiću.

“Mi smo prilikom rekonstrukcije našeg gradskog trga od Ambasade Kine dobili donaciju u vrijednosti od 150.000 eura, koja je iskorišćena za rekonstrukciju ulica oko trga i trotoara. To se sve ukomponovalo, tako da sada imamo najveći i najljepši trg u Crnoj Gori”, naveo je Grbović izrazivši zahvalnost kineskoj Amabasadi na svemu što je uradila za naš grad, a posebno na prijateljstvu koje kineski narod ukazuje prema Nikšiću i Crnoj Gori.

Izvođač radova, dodao je Grbović, je firma iz Pljevalja.

“Očekujemo se da se krene u radove kad vrijeme bude ljepše. Rok je 90 radnih dana da se završi taj posao”, zaključio je prvi čovjek opštine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:18
  13.7.2020.

  Crkvena opština Nikšić oglasila se povodom glasina da se u tom gradu večeras planira održavanje "auto-litije", poručivši da takav događaj nije planiran u njihovoj organizaciji.

 • 13:40
  13.7.2020.

  Uz zvuke sirena automobila iz kojih su vijorile crnogorske zastave danas je na ulicama Nikšića proslavljen Dan državnosti.

 • 12:42
  13.7.2020.

  Prosvjetni radnici su jedni od heroja krize sa koronavirusom. U to valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla, kaže u intervjuu Pobjedi ministar prosvjete Damir Šehović. Ističe da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora.

 • 11:32
  13.7.2020.

  Predstavnici  UBNOR-a i antifašista Nikšića, Skupštine opštine Nikšić i Vojske Crne Gore obilježili su 13. jul., Dan državnosti i Dan ustanka, polaganjem cvijeća na spomen- obilježje strijeljanim rodoljubima pod Trebjesom.