Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:03
16.10.2019.

Postdiplomci neće dodatno plaćati tezu, rok još dvije godine

Crnogorski postdiplomci neće plaćati dodatne troškove za magistarsku tezu, a narednih dana biće pojašnjen način primjene odluka, saopštila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.


Ministarstvo prosvjete i Univerzitet Crne Gore još nijesu usaglasili akt kojim bi i definitivno bio regulisan status neaktivnih studenata na magistarskim studijama.

Naime, Univerzitet traži od magistranada da plate dodatne troškove za tezu, dok ih je Ministarstvo na sastanku sa studentima održanom prije 12 dana oslobodilo te obaveze.

U Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore vjeruju da će Ministarstvo prosvjete što prije donijeti odluku sa zvaničnim tumačenjem zakonskih odredbi, a ta odluka, kako je dogovoreno na sastanku ministra Damira Šehovića sa predstavnicima studenata, podrazumijeva da studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore neće plaćati dodatne troškove za magistarsku tezu, a započete studije mogu da završe u naredne dvije godine.

Onima koji su već uplatili 1.000 eura preko iznosa predviđene školarine, što je bio zahtjev UCG kako ne bi bili ispisani, novac će, kako je nakon sastanka najavljeno, biti vraćen.

“Pri potpuno istom, nepromijenjenom stavu smo i danas, i nemamo apsolutno nikakvu dilemu da studenti ne treba dodatno da plaćaju prijavu, odnosno odbranu master rada, da se pomenute studije mogu završiti u roku koji je definisan Zakonom o visokom obrazovanju odnosno najkasnije za dvije godine; da je potrebno izvršiti povraćaj novca svim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili dodatnu uplatu za tezu odnosno rad; te da će Univerzitetu biti opredijeljena nedostajuća sredstva po ovom osnovu”, naglasila je Kurpejović.

Ona je istakla i da je komunikacija već započeta i narednih nekoliko dana Vlada će naći način da sa Univerzitetom otkloni sve dileme oko efikasne primjene gore navedenog.

“Najvažnije je da interes studenata mora svima biti na prvom mjestu”, zaključila je ona.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije