Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potpisan Memorandum za uspješniju borbu protiv trgovine ljudima

01b9dd49-b2ac-461c-bba7-8c08aeb97fe2
  • Autor onogost.me
  • 24.05.2016. u 14:30

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima i nevladina organizacija "Crnogorski ženski lobi", potpisnici su Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti prevencije i pružanja pomoći i zaštite potencijalnim žrtvama i žrtvama trgovine ljudima u Crnoj Gori, koji je danas predstavljen javnosti.

Trgovina ljudima je globalni problem, i važi za jedan od najprofitabilnijih oblika internacionalnog zločina. 

"Trgovina ljudskim bićima predstavlja jedan od najzastupljenijih oblika organizovanog kriminala, koji je poslednjih decenija poprimio alarmantne razmjere. Kao najsuroviji oblik kršenja osnovnih ljudskih prava, trgovinu ljudima, karakterišu fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno iskorišćavanje. Radi potpunije informisanosti šire javnosti, sa današnjeg događaja je poručeno da se pod trgovinom ljudima, pored prinudne prostitucije, podrazumijeva i prinudni rad, navođenje na prosjačenje, prodaja ljudskih organa, lažno usvajanje, prinudni brak, primoravanje na učestvovanje u kriminalnim radnjama i sl", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U cilju sve uspješnije borbe protiv trgovine ljudima/djecom neophodan je, navode u tom Vladinom resoru, multisektorski pristup i intenzivna saradnju.  

"Praksa to i pokazuje, kao jedini i najbolji mehanizam za uspješno i efikasno suprodstavljanje pojavi trgovine ljudskim bićima jeste uspostavljanje pune kooperativnosti i partnerskog odnose između državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija", navedeno je u saopštenju.

Vlada Crne Gore je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, 2004. godine, otvorila Sklonište za žrtve trgovine ljudima, koje vode aktivistkinje nevladine organizacije “Crnogorski ženski lobi”. 

Kako bi unaprijedila sistem zaštite žrtava trgovine ljudima, Vlada Crne Gore, počevši od 2006. godine, iz državnog budžeta izdvaja finansijska sredstva potrebna za nesmetano funkcionisanje Skloništa, u cilju pružanja prije svega zdravstvene i psihološke, ali i socijalne i pravne pomoći, te smještaja, ishrane i svakog drugog vida neophodne pomoći osobama koje su u stanju potrebe za istim, a potencijalne su žrtve nekog od oblika nasilja, ne samo trgovine ljudima.

Izvor: CDM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci