Autor: onogost.me
Foto: Arhiva
08:42
16.1.2020.

Povećan nivo zagađenosti vazduha i u Nikšiću

Prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine nivo zagađenosti vazduha povećan je u svim većim gradovima u Crnoj Gori, među kojima je i Nikšić.


Nivo zagađenosti u Crnoj Gori prelazio je čak od 510 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljena srednja dnevna vrijednost je 50 mikrograma.

“Kvalitet vazduha tokom decembra karakterišu prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija PM10 čestica iznad dozvoljene granične vrijednosti i to u Bijelom Polju (24 dana), Pljevljima (21 dan), Podgorici na Zabjelu (16 dana), Podgorici u Bloku V (12 dana) i Nikšiću (14 dana)”, navodi se u izvještaju Agencije.

Laboratorijski rezultati ukazuju i na visok sadržaj benzo(a)pirena u uzorcima PM10 čestica.

PM10 čestice u zimskom periodu nastaju sagorijevanjem drveta i uglja u ložištima, a stvaraju se i pri sagorijevanju goriva u motorima automobila, u industrijskoj proizvodnji i štetno utiču na ljudsko zdravlje.

“Sve ono što prelazi zakonom dozvoljene maksimalne vrijednosti, što je u slučaju srednih dnevnih PM 10 čestica 50   µg/m3 , svakako da treba da nas zainteresuje, pa i zabrine, kako bi se više interesovali za ovou problematiku i uticaj na naše zdravlje”, kazao je ranije za CdM Aleksandar Perović iz NVO Ozon.

 

izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije