Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com, onogost.me
08:15
23.1.2021.

Povratak nikšićkih učenika u klupe

Nikšićki osnovci i srednjoškolci od ponedjeljka opet će u školske klupe, odluka je većine direktora školskih ustanova nakon što im je Ministartvo prosvjete ostavilo mogućnost da biraju između dva modela, u skladu sa kadrovskim i prostornim mogućnostima.


Prva nedjelja drugog polugodišta, odlukom Ministarstva, protekla je onlajn, nakon čega su se škole opredjeljivale za jedan od dva modela, da sva djeca idu u školu ili da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u škole.

Od ponedjeljka će učenici Osnovne škole (OŠ) „Luka Simonović“ biti u školskim klupama, kazao je za naš portal direktor Spasoje Gardašević.

Škola sa četiri zasebna ulaza, navodi, ima dovoljno prostornih kapaciteta da organizuje nastavu za oko 700 učenika.

„Nema razloga da sva djeca ne dolaze u školu, svi preduslovi su stvoreni da se bezbjedno organizuje nastava po prvom modelu. Radićemo u dvije smjene, kao i međusmjene, gdje se odjeljenja dijele u grupe. Prvi, šesti, sedmi, osmi i deveti razredi će pohađati prvu smjenu, a drugi, treći, četvrti i peti drugu smjenu“, kazao je Gardašević.

Časovi u svim školama trajaće po 30 minuta, dok jedno odjeljenje može imati najviše četiri časa. Izuzetak su niži razredi, koji dnevno pohađaju tri časa.

U izboru modela su, kako navodi Gardašević, bili uključeni i roditelji. Organizovana je onlajn sjednica predstavnika Savjeta roditelja, a oni su se, kako objašnjava, mahom izjasnili za prvi model.

U toj školskoj ustanovi su trenutno inficirana dva učitelja, međutim, navodi da se škola pokazala kao bezbjedno okruženje.

„Škola se pokazala kao možda najbezbjednije okruženje, jer smo se pridržavali svih mjera, od samog dolaska djece u školu. Procedura je da ih na ulazu preuzimaju učitelji i nastavnici, obavezna je dezinfekcija ruku prilikom ulaska u objekat. U učionicama takođe postoje dozeri, a djeca tokom boravka u školi nose maske. Škola se higijenski održava posle svake smjene, dezinfikuju se kvake, klupe, podovi, provjetravaju se kabineti“, objasnio je Gardašević.

Da primijene prvi model spremni su i u OŠ „Jagoš Kontić“, koju pohađa oko 480 učenika. Za direktora škole Savu Čupića ta odluka je najracionalnija, podržana od roditelja i nastavnika. Iako, objašnjava, ovakav model za jedan dio nastavnika predstavlja opterećenje.

„Mi smo predvidjeli da djeca od petog do devetog razreda idu u dvije jutarnje smjene, a učenici od prvog do četvrtog razreda poslije podne. Oko devedeset odsto sadržaja predavaće se u školama, dok će mali dio ići onlajn. Mislim da smo našli jedan najracionalniji model. Jedan dio nastavnika koji ima punu normu časova mora raditi duplo, jer svako odjeljenje koje prelazi 17 učenika mora se dijeliti na dvije grupe i raditi se duplo sa njima. Ali vidim i nastavnici su podržali ovaj model nastave, svima je dosta onlajn nastave, jer su tokom perioda onlajn nastave radili ujutru i uveče, po čitave dane“, kazao je Čupić.

„Ništa ne može zamijeniti živu riječ“

„Škole su namijenje djeci i zbog njih postoje. Veći broj roditelja i zaposlenih je da djeca idu u školu. Ništa ne može zamijeniti živu riječ, to je najbolji način komunikacije sa učenicima. Škola kao institucija jeste bezbjedno mjesto, jer je pod potpunom posvećenošću prosvetnih radnika. Kad roditelj dovede djecu do kapije škole, od toga trenutka sve je posvećeno poštovanju epidemiolških mjera“, kazala je direktorica OŠ „Mileva Lajović Lalatović“, Vera Božović obrazlažući zašto su se odlučili za prvi model.

Ona je iskazala zahvalnost prosvjetnim radnicima i osoblju, jer je na njima, kako kaže, ogromno opterećenje.

Napravljen je i detaljan plan za oko 1.150 učenika kada je riječ o ulasku i boravku djece u školi, rasporedu smjena i higijeni školskih prostorija, u skladu sa svim propisanim mjerama.

Govoreći o dosadašnjem radu u doba korone, Božović navodi, da su se djeca pokazala kao odgovorna i naučena, a učitelji maksimalno posvećeni.

„U jednoj smjeni su predviđene dvije drupe, kao i u drugoj. Imamo mogućnost da nam mala djeca ulaze na poseban ulaz, nemaju dodir sa drugima. Djeca ne napuštaju učionice, niti skidaju maske, pod stalnom su kontrolom učitelja i nastavnika“, istakla je Božović.

I nikšićki gimnazijalci od ponedjeljka se vraćaju redovnoj nastavi u školi. Direktor Gimnazije „Stojan Cerović“ kazao je da škola ima dovoljno prostornih kapaciteta za svako odjeljenje.

Od osam do 11 časova nastavu će imati prvi razredi i polovina drugih,  od 11 i po do dva i po druga polovina drugog i treći razredi. Nastavu u drugoj smjeni od tri do šest i po pohađaće četvrti razredi.

„S obzirom na to da imamo skoro hiljadu učenika i preko 70 nastavnika, imali smo slučajeva karantina što učenika, što profesora, ali se škola generalno pokazala kao bezbjedna. Biće jako teško za nastavnike, jer taj model ne izuzima onlajn nastavu. Ako neki profesor nije u mogućnosti da prisustvuje nastavi, ako đaci budu u izolaciji onda će se ići putem onlajn nastave, u svakom slučaju ćemo pokušati sve da realizujemo“, ocijenio je Nikolić.

Iz ministartva je ranije saopšteno ako uprave škola ne budu zadovoljne primjenjivanjem nekog modela u nastavi i ako se on u praksi pokaže nefunkcionalnim, ili ako dođe do promjene epidemiološke situacije, škole mogu preći na drugi model organizacije nastave.

„U slučaju da vidimo da je to neko preveliko opterećenje, da profesori to ne mogu da realizuju na pravi način, sigurno ćemo gledati da pređemo na drugi model, gdje bi četvrti razred morao biti stalno u školi, a ostali razredi da su jedne nedjelje u školi, a jedne nedjelje onlajn. Za sad ćemo probati sa ovim modelom koji nam je preporučen od strane ministarstva“, kazao je Nikolić.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:49
  8.3.2021.

  Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, čestitke su uputili iz Vlade, predsjednik Crne Gore i premijer.

 • 09:17
  8.3.2021.

  U višim planinskim predjelima Crne Gore mjestimično su mogući nailasci na poledicu, saopšteno je iz Auto- moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:58
  8.3.2021.

  Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta naložilo je direktorima osnovnih škola da spriječe organizovanje kupovine poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama i time prekinu praksu koja već godinama važi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, piše Dan.

 • 08:25
  8.3.2021.

  Iz Servisa za zaštitu voda saopšteno je da je put oko Slanog jezera, duž njegove južne strane, nasut pijeskom, nakon što je preko 200 građana uputilo peticiju predsjedniku Opštine Milutinu Simoviću.