Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:27
22.9.2020.

Problemi pred početak školske godine: Svaka peta porodica nema računar

Sindikat prosvjete i kancelarija UNICEF-a upzorili su Ministarstvo prosvjete da sva djeca nemaju jednake uslove za praćenje onlajn nastave, pošto je istraživanje pokazalo da svaka peta porodica nema računar u svom domu.

 


Ministarstvo prosvjete nije razmatralo zahtjeve UNICEF-a, Sindikata prosvjete, Prosvjetne zajednice i Udruženja Roditelji da škole same odluče o modelima nastave.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović istakao je za Dan da su donijeli zaključke koji govore o tome da praktično na deset dana do početka godine nemaju većinu stvari definisano.

“Oko povećanog obima norme, oko planova i njihove restrikcije, oko školskog kalendara, oko tehničke opremljenosti učenika i nastavnika itd. Puno je više nedefinisanih stvari nego onih koje su uređene. Umjesto onakvog saopštenja i prebacivanja loptice drugoj administraciji, lično sam očekivao da Ministarstvo prosvjete makar razmotri naše mnogobrojne predloge”, kazao je Savović.

Tražiće još jednom zajednički sastanak sa Ministarstvom, Zavodom za školstvo, Centrom za srednje stručno obrazovanje, pa i Ispitnim centrom, koji niko i ne pominje, a ono se ne oglašava po pitanju eksterne mature.

“Mislim da smo zakasnili za početak školske godine, ali dok bar primi ovu septembarsku platu, ministar bi mogao u svom mandatu da organizuje pomenuti sastanak, da spasimo makar drugo polugodište. Gradski odbor organizuje svoje istraživanje o nastavi na daljinu i šta o tome misle prosvjetni radnici. Za razliku od Ministarstva koje je stavilo veto na istraživanje Zavoda i Centra, mi ćemo rezultate našeg istraživanja javno publikovati. Kao ozbiljna organizacija”, ističe Savović.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je za Dan da ih čudi ignorisanje Ministarstva prosvjete, i to onih kojih se ovo posebno tiče.

“Iskreno, nije nam jasno kako su došli do toga da o ovako važnim temama treba da ignorišu svaki savj et onih kojih se ova priča direktno tiče, ili imaju iskustvo. Tu ne mislim samo na roditelje. Što se tiče pristupa obrazovanju, ovako zamišljeno, onemogućeno je velikom broju djece i to je nedopustivo. Imalo se vremena spremiti za to, kao i za cijeli ovaj proces, ali je izgleda bilo prečih stvari. A tek će problemi da isplivavaju na površinu, kad se krene sa nastavom”, upozorava Mihailović.

Prošle nedjelje je zaključeno da se pozivaju škole da samostalno donesu odluku o najboljim načinima da organizuju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije Kovida-19.

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije