Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:31
21.2.2020.

Profesorice nikšićke Gimnazije realizovale ogledni čas o značaju nove medijske pismenosti

U utorak 18. februara profesorica medijske pismenosti Maja Macanović i profesorica sociologije Marija Jovčić Stanković realizovale su ogledni čas na temu „Značaj nove medijske pismenosti kroz reklamu, lažne vijesti, izvještaj i intervju”. 


Čas je realizovan u vidu saradničke timske nastave u trajanju od 90 minuta.

Operativni ciljevi časa su bili da učenici/ce: razumiju značaj nove medijske pismenosti kroz reklamu, lažne vijesti, izvještaj i intervju, procjenjuju i kritički analiziraju različite medijske sadržaje, kako bi mogli tumačiti poruke, njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost i razvijaju vještine za kritičko razmatranje sadržaja koji se objavljuju u dnevnim novinama i prilagođenosti istih njihovom uzrastu i njihovim potrebama.

Čas je realizovan za učenike drugog razreda.

Nakon asocijacija na to šta treba medijski pismena osoba da zna, koje vještine i osobine treba da posjeduje, učenici/ce su u grupama rješavali sljedeće zadatke:

I grupa – Izvještaj – Održana premijera dječijeg/đečijeg filma – učenici/ce će sastaviti izvještaj o navedenom izmišljenom događaju, vodeći računa o zadovoljenju šest ključnih pitanja (KO, ŠTA, GDJE, KADA,KAKO i ZAŠTO)

II grupa –Reklama – učenici/ce su na prethodnom času već kreirali reklamu, pa na hamer papiru treba da navedu sve ono što misle da je bitno, dobre i loše strane reklame, moć uvjeravanja u reklamama, i sl.

III grupa – Analiza dnevnih novina – učenici/ce kroz analizu raznih dnevnih novina procjenjuju koliko su sadržaji usklađeni sa njihovim uzrastom i usklađeni sa njihovim poljem interesovanja.

IV grupa – Lažna vijest i dezinformacija – učenici/ce su na prethodnom času već snimili lažnu vijest, pa na hamer papiru navode sve što je misle da je bitno kada je riječ o lažnim vijestima.

V grupa – Intervju – učenici/ce će napraviti intervju sa nekom zamišljenom osobom, a potom ga odglumiti, ulazeći na taj način u ulogu novinara i zamišljene ličnosti.

Radionica je bila interaktivna, izlaganje grupa praćeno komentarima profesorica i PP prezentacijom.
Na samom kraju časa učenici/ce su smišljali poruke novinarima.

Času su prisustvovali direktor škole dr Boris Nikolić i profesorica CSBH jezika i književnosti Vojka Delibašić.

 

izvor: Grad kulture

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:55
  9.4.2020.

  Udruženje Roditelji prilagodilo je novonastaloj situaciji zbog koronavirusa još jedan svoj servis i odlučilo da organizuje Učionicu družionicu online, kako bi djeca iz socijalno ugroženih porodica mogla da jednostavnije prate sistem #UciDoma.

 • 18:14
  9.4.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 17:56
  9.4.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti upozorilo je vulkanizere da obustave sve ugostiteljske usluge i da omoguće fizičku distancu građana.

 • 16:47
  9.4.2020.

  Zbog velike koncentracije šetača prethodnih dana na dijelu šetališta ,,Vita Nikolića" pod Trebjesom, službenici Komunalne policije su danas bili prinuđeni da trakama obilježe zabranu prolaska šetalištem, kao što je urađeno prethodnih dana na svim igralištima u gradu i pod Trebjesom, saopštio je načelnik Komunalne policije Novica Milović.