Autor:
Foto: Slovenski etnografski muzej
12:21
16.4.2017.

Pronađite pretke: Nikšićani na fotografijama iz 1930. godine

Prolazeći kroz brojne gradove, od Ljubljane do Budve, slovenački fotografi Matija i Vladimir Murko 29.06.1930. godine zatekli su se u Nikšiću i fotografisali naše sugrađane.


Zahvaljujući sačuvanoj arhivi, u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani, danas imamo priliku da vidimo starije generacije Nikšićana koje su tog dana ovjekovječili na crnobijelim fotografijama, bilježeći uredno pored svake fotografije njihova imena i bliži opis. 

Na groblju, ljudi slušaju tužilicu Leposavu Glušicu. Koriste kišobrane da bi se zaštitili od sunca.

 

Tužilica Leposava Glušica, 33-godišnja udovica koja je dugo odbijala da se fotografiše govoreći: „Koga zanimaju stare ženske“

Tužilica Jovanka Lubarda

Bolničar provincijske bolnice Petar Koprivica pred fotografima. Sjede prof. Murko i Mirko Nikčević, stoji dr. Vladimir Murko.

Marko Bulajić učitelj iz Grahova

Stolar Rade Jošanović

Petar Bošković, odličan učenik 2. razreda 

Poljoprivrednik Milivoje Kontić

Stražar Milan Mandić

Sjede: Lazar Miljanić, poljoprivrednik i bivši zapovjednik crnogorske vojske i Jovica Vučinić, poljoprivrednik. Stoje: Marko Nikčević i Milan Banović, oba farmeri, Rade Stojanović, poručnik u penziji i poljoprivrednik Ćetko Janković

Miloš Nikčević, opštinski stražar, Jovo Jošanović, Boško Korać, farmer, Miloš Roganović, poručnik u penziji Dušan Zeković

Detalj sa pijace

Galeriju čini još i nekoliko fotografija stećaka i panoramskog pogleda sa zvonika crkve koje možete pogledati OVDJE.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:59
  11.4.2021.

  Nezadovoljni zbog mogućih izmjena kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva grupa građana i danas je blokirala saobraćaj na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Bogetići.

 • 11:48
  11.4.2021.

  U Crnoj Gori danas će danas biti promjenljivo oblačno, sa mjestimično umjerenom do povećanom oblačnošću.

 • 10:50
  11.4.2021.

  Na 18. godišnjoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije „Sport, fizička aktivnot i zdravlje: savremene perspektive", kao i 16. Kongresu Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje (FIEP), dekanu nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Stevu Popoviću uručena je nagrada "Thulin Award 2021".

 • 08:33
  11.4.2021.

  Ovih dana grupa mladih Nikšićana pokazuje i dokazuje kako izgleda (eko)patriotizam na djelu. Rukavice, kese i maska rekviziti su koje koriste od Trebjese do Krupca, a sve sa jednim ciljem – osloboditi grad od otpada.