Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:54
17.9.2019.

Rekonstruisana sala OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

Ministar sporta i mladih Nikola Janović danas je otvorio adaptiranu fiskulturnu salu i pokretnu platformu za lica sa invaliditetom u OŠ “Mileva Lajović Lalatović”.


Vlada i Ministarstvo sporta i mladih, kako je rekao Janović, od samog formiranja rada na unapređenju sportske infrastrukture širom Crne Gore.

Ovakvih i sličnih projekata je, prema njegovim riječima, Ministarstvo sprovelo preko 30 od svog osnivanja, a tako namjeravaju i da nastave.

„Svjesni smo da svakim eurom uloženim u sport doprinosimo zdravlju naših građana. U Nikšiću ovo je četvrti projekat. Nikšić, kao grad velikih sportista, svakako da je zaslužio sve ovo što smo dosad uradili, a radićemo slično i u narednom periodu“, jasan je Janović.

Kako je rekao, oko 29.000 eura je vrijedost ovog projekta, a renovirana je komplet fiskulturna sala, dvije svlačionice, toalet koji je u sklopu svlačionica...

„Sala je sada spremna i omogućuje učenicima i njihovim profesorima da u bezbjednijim i adekvatnijim uslovima sprovode nastavu Fizičke kulture i uopšte da se bave sportskim aktivnostima“, zaključio je Janović.

Direktorica škole Vera Božović kazala je da su ove godine, uz puno truda i uloženog napora, realizovali kapitalne projekte u školi uzdižući njenu infrastrukturu na vrlo zavidan nivo.

„Ugradnjom kosopodizne platforme za lica sa smetnjama u kretanju i uopšte invalidna lica, postali smo prva škola u opštini koja je i na djelu pokazala da u punom kapacitetu njeguje socijalnu inkluziju i vodi brigu o djeci sa različitim smetnjama. Danas je, sa puno radosti, predajemo na upotrebu“, istakla je direktorica, dodajući da je platforma vrijedna oko 24.000 eura.

U procesu poboljšanja opštih uslova rada, uspjeli su, kaže, da zaokruže još jedan projekat, a on se odnosi na učenike sa smetnjama u govoru.

„Od danas škola posjeduje izuzetno značajan logopedski aparat - digitalni klinički logopedski set Behringer. Ističemo, da smo jedina škola u opštini koja posjeduje ovaj aparat, koji se svrstava u red prvorazrednih pomagala za oblast logopedije“, istakla je ona. Vrijednost ovog aparata je oko 4.000 eura.


 
Treći važan projekat, onaj koji ih je, prema riječima direktorice, okupio na današnje druženje i ovu svečanost, jeste realizacija rekonstrukcije sale za sport, rekreaciju i fizičku kulturu.

„Zbog značaja ovog projekta, želim da istaknem nekoliko činjenica. Fiskulturna sala škole „Mileva Lajović Lalatović“, izgrađena je 1981. godine. Od tada, pa sve do prije mjesec dana, u njoj su se smjenjivale brojne generacije učenika realizujući nastavu Fizičkog vaspitanja zajedno sa svojim nastavnicima. Površina sale iznosi 450 m², a u njenom sastavu su dvije svlačionice, toaleti, spravarnica i kabinet za nastavnike. Od početka rada sale, dakle od 1981. godine, proteklo je punih 38 godina. U tom periodu dugom skoro četiri decenije, parket u sali je u potpunosti ispunio svoju ulogu i stasao za zamjenu. Ako svemu navedenom dodamo činjenicu da je u ovoj školi u pojedinim školskim godinama bilo i do 1.400 učenika, naša priča će vam biti mnogo jasnija“, kazala je Božović i poželjela da ovakvih projekata bude i u budućnosti, kako bi se zajednički radovali napretku.

Školu „Mileva Lajović Lalatović“ pohađa 1.070 učenika.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:51
  3.6.2020.

  Nikšićanin Ranko Radulović izboden je u Istražnom zatvoru, nakon čega je prebačen u Urgentni blok Kliničkiog centra Crne Gore.

 • 11:00
  3.6.2020.

  Nikšićka policija uhapsila je I.S. (24) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

 • 10:20
  3.6.2020.

  Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša gostujuću u jutarnjem programu Televizije Vijesti, kazao je da je epidemija koronavirusa završena, ali pandemija i opasnost još uvijek traje. Poručio je da još uvijek moramo da se ponašamo da je virus među nama, iako 28 dana nema novih slučajeva, te dodao da će maske za neke biti obavezne, a za neke ne.

 • 09:49
  3.6.2020.

  Saobraćaj u tunelu Budeš, na magistralnom Nikšić - Podgorica, biće obustavljen danas i naredna dva dana u terminu od devet do 13 časova.