Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:54
17.9.2019.

Rekonstruisana sala OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

Ministar sporta i mladih Nikola Janović danas je otvorio adaptiranu fiskulturnu salu i pokretnu platformu za lica sa invaliditetom u OŠ “Mileva Lajović Lalatović”.


Vlada i Ministarstvo sporta i mladih, kako je rekao Janović, od samog formiranja rada na unapređenju sportske infrastrukture širom Crne Gore.

Ovakvih i sličnih projekata je, prema njegovim riječima, Ministarstvo sprovelo preko 30 od svog osnivanja, a tako namjeravaju i da nastave.

„Svjesni smo da svakim eurom uloženim u sport doprinosimo zdravlju naših građana. U Nikšiću ovo je četvrti projekat. Nikšić, kao grad velikih sportista, svakako da je zaslužio sve ovo što smo dosad uradili, a radićemo slično i u narednom periodu“, jasan je Janović.

Kako je rekao, oko 29.000 eura je vrijedost ovog projekta, a renovirana je komplet fiskulturna sala, dvije svlačionice, toalet koji je u sklopu svlačionica...

„Sala je sada spremna i omogućuje učenicima i njihovim profesorima da u bezbjednijim i adekvatnijim uslovima sprovode nastavu Fizičke kulture i uopšte da se bave sportskim aktivnostima“, zaključio je Janović.

Direktorica škole Vera Božović kazala je da su ove godine, uz puno truda i uloženog napora, realizovali kapitalne projekte u školi uzdižući njenu infrastrukturu na vrlo zavidan nivo.

„Ugradnjom kosopodizne platforme za lica sa smetnjama u kretanju i uopšte invalidna lica, postali smo prva škola u opštini koja je i na djelu pokazala da u punom kapacitetu njeguje socijalnu inkluziju i vodi brigu o djeci sa različitim smetnjama. Danas je, sa puno radosti, predajemo na upotrebu“, istakla je direktorica, dodajući da je platforma vrijedna oko 24.000 eura.

U procesu poboljšanja opštih uslova rada, uspjeli su, kaže, da zaokruže još jedan projekat, a on se odnosi na učenike sa smetnjama u govoru.

„Od danas škola posjeduje izuzetno značajan logopedski aparat - digitalni klinički logopedski set Behringer. Ističemo, da smo jedina škola u opštini koja posjeduje ovaj aparat, koji se svrstava u red prvorazrednih pomagala za oblast logopedije“, istakla je ona. Vrijednost ovog aparata je oko 4.000 eura.


 
Treći važan projekat, onaj koji ih je, prema riječima direktorice, okupio na današnje druženje i ovu svečanost, jeste realizacija rekonstrukcije sale za sport, rekreaciju i fizičku kulturu.

„Zbog značaja ovog projekta, želim da istaknem nekoliko činjenica. Fiskulturna sala škole „Mileva Lajović Lalatović“, izgrađena je 1981. godine. Od tada, pa sve do prije mjesec dana, u njoj su se smjenjivale brojne generacije učenika realizujući nastavu Fizičkog vaspitanja zajedno sa svojim nastavnicima. Površina sale iznosi 450 m², a u njenom sastavu su dvije svlačionice, toaleti, spravarnica i kabinet za nastavnike. Od početka rada sale, dakle od 1981. godine, proteklo je punih 38 godina. U tom periodu dugom skoro četiri decenije, parket u sali je u potpunosti ispunio svoju ulogu i stasao za zamjenu. Ako svemu navedenom dodamo činjenicu da je u ovoj školi u pojedinim školskim godinama bilo i do 1.400 učenika, naša priča će vam biti mnogo jasnija“, kazala je Božović i poželjela da ovakvih projekata bude i u budućnosti, kako bi se zajednički radovali napretku.

Školu „Mileva Lajović Lalatović“ pohađa 1.070 učenika.

Ostale vijesti iz kategorije