Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:08
27.5.2020.

SO Nikšić danas razmatra mjere podrške građanima i privredi

U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, Skupština opštine (SO) Nikšić na današnjoj sjednici će razmatrati Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima.


Mjere koje će biti na dnevnom redu:

1. Odlaganje plaćanja poreza na nepokretnost za 2020. godinu koji se plaća u dvije rate i to prva rata 30. juna a druga rata 31. oktobra tekuće godine, tako što se plaćanje prve rate odlaže do 31. avgusta, a druge rate do 30. novembra tekuće godine.
2. Odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica, za period od 15. marta do 15. juna 2020 godine, uz obavezu poreskog obveznika da prijavi poresku obavezu na obrascu OPPND i podnese zahtjev za odlaganje plaćanja.
3. Oslobađanje plaćanja obaveza po osnovu lokalnih administrativnih taksi i lokalnih komunalnih taksi, za period od 15. marta do 15. juna 2020. godine, za privredne subjekte  koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, na zahtjev obveznika.
4. Odlaganje plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknade za legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore, sa dinamikom plaćanja u ratama, za period od 90 dana, na zahtjev obveznika.
5. Oslobađanje plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i nekategorisanog puta, za period od 15. marta do 15. juna 2020. godine, za privredne subjekte  koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, na zahtjev obveznika. 
6. Građanima i privrednim subjektima koji su obuhvaćeni ovim mjerama neće se vršiti prinudna naplata lokalnih javnih prihoda  za  periodu od 15. marta do 15. juna 2020. godine.
7. Oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupce poslovnog prostora u vlasništvu Opštine, koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, za period od 15. marta do 15. juna 2020. godine, na zahtjev zakupca.
8. Oslobađanje plaćanja zakupnine za zemljište na kojem je postavljen odnosno izgrađen privremeni objekat, za periodu od 15. marta do 15. juna 2020 godine, za zakupce koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, na zahtjev zakupca.
9. Oslobađanje plaćanja obaveze po osnovu odvoza i deponovanja komunalnog otpada za privredne subjekte koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, za periodu od 15. marta do 15. juna 2020. godine.
10. Obustavljanje pokretanja postupaka javnih nabavki, osim onih koje su u funkciji zaštite zdravlja građana i obavljanja vitalnih funkcija Opštine, za ostvarivanje prava građana i realizaciju kapitalnih projekata.
11. Racionalizacija svih vidova potrošnje i svođenje tekućih rashoda na najmanju moguću mjeru za sve potrošačke jedinice.
12. Obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i radnim grupama do 31. 12. 2020. godine.
13. Sredstva tekuće budžetske rezerve koristiće se za sanaciju posljedica epidemije i  socijalne situacije nastale usljed epidemije.
14. Građanima i privrednim subjektima koji će koristiti mogućnost odlaganja plaćanja obaveza, neće se obračunavati zatezna kamata za neizmirene obaveze za period odlaganja plaćanja obaveza.

Kako su naveli, ove odluke mogu koristiti građani i privredni subjekti koji su na dan 31. 12. 2019. godine izmirili sve obaveze prema Opštini Nikšić.

Dodaju, da se svi zahtjevi za oslobađanje plaćanja obaveza iz ove odluke mogu se podnijeti u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:25
  6.7.2020.

  Neradni dani povodom Dana državnosti Crne Gore biće 13. i 14. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 10:03
  6.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a vidljivost je mjestimično smanjena po kotlinama na sjeveru.

 • 09:58
  6.7.2020.

  Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posledica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti  nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri  obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 07:55
  6.7.2020.

  Uprava policije je organ čija je obaveza da stvara siguran bezbjednosni ambijent građanima Crne Gore i svim drugim pravnim i fizičkim licima, radeći svakodnevni posao u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima (preduzima neophodne mjere i radnje na očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti i sigurnosti građana i imovine, kao i sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih djela i prekršaja i drugih nezakonitih radnji), pojašnjava predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.