Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:33
17.6.2021.

"Stidim se i kajem, izvinjavam se porodici Čupić, alkohol je učinio svoje"

Mirko Ilić (57), osumnjičeni da je oskrnavio spomen bistu narodnom heroju Ljubu Čupiću, kazao je da se stidi i kaje zbog tog čina, uputivši izvinjenje porodici Čupić, građanima Nikšića i Crne Gore.


Ilić, koji se nalazi u kućnom pritvoru, danas je poslao pismo medijima, a njegovu reakciju prenosimo integralno.

„Ja, Marko Ilić, ovim putem želim da se izvinim porodici Čupić kojoj sam zbog nepočinstva nanio bol, ali i građanima Nikšića i Crne Gore. Nikada u svom životu nijesam oskrnavio bilo čije spomen-obilježje, spomenik ili grob, koji su za mene bili i ostali svetinja. Nažalost, alkohol je učinio svoje zbog čega se danas stidim i kajem. Bog mi je svjedok da sam mnogo puta prolazio pored spomenika Ljuba Čupića i nikada mi nije palo na um da uradim nešto neljudsko. Shvatam reakciju i sud javnosti i porodice Čupić. Tu sam da snosim sve konsekvence. Ovo je za mene katastrofa i svaka presuda biće manja od stida i srama koji proživljavam.“

Taj pedesetsedmogodišnjak uhapšen je zbog sumnje da je u noći između 12. i 13. juna  urinirao po spomen bisti Ljuba Čupića.

Tužilaštvo ga je osumnjičilo da je izvršio krivično djelo povreda groba, a zbog obustave rada advokata nikšićko Osnovno državno tužilaštvo nije moglo da odredi zadržavanje, već mu je izrečena mjera nadzora – zabrana napuštanja stana.

Skrnavljenje spomenika narodnom heroju zabilježeno je kamerom, a snimak se brzo proširio društvenim mrežama.

Postupak Ilića naišao je na žestoku osudu javnosti, a tim povodom oglasile su se i političke partije. Održan je i protest UBNOR-a i antifašista Nikšića kod spomenika, kako bi skrenuli pažnju na potrebu za odbranom tog, ali i drugih spomen-obilježja širom Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije