Autor: onogost.me
Foto: Arhiva
13:03
26.5.2020.

Studenti neće plaćati menzu i dom u ovom roku

Čak 5.000 studenata neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok, a što su bili i ključni zahtjevi studenata prema Ministarstvu prosvjete, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović.


Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, to znači da će studenti za jun i jul biti, u saradnji sa domovima, oslobođeni kako troškova menze za one koji koriste abonetske kartice, tako i kompletnih troškova stanarine u domu, odnosno kompletne svoje participacije. 

Ministarstvo je, kako se navodi, je u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje u vezi sa što skorijim otvaranjem studentskih domova.

Kako je saopštio Šehović, Ministarstvo nema dileme oko toga da li treba da uvaži konstruktivne zahtjeve koji idu u susret realnim potrebama studenata. 

"Odlučili smo da izađemo u susret studentima posebno zato što su zahtjevi koji se odnose na ovo Ministarstvo pretežno ekonomske prirode. A apsolutno nema nikakvog spora da ćemo, posebno u ovom momentu, voditi računa o realnim finansijskim mogućnostima svih studenata. Da na isti način ražmišljamo i sami, dovoljno govori činjenica da smo uveli besplatne osnovne i magistarske studije, te da se na sve druge načine trudimo da olakšamo i pomgnemo studentski život. Znanje ne treba da zavisi od materijalnih mogućnosti i to je naše osnovno stanovište", rekao je Šehović.

Zahtjevi studenata odnosili su se kako na umanjenje ili eventualno eliminisanje troškova ishrane i smještaja, tako i na što skorije otvaranje domova, te druge oblasti van nadležnosti Ministarstva prosvjete koje se odnose na saobraćaj, a na kojima će se takođe, saradnjom među resorima, raditi.

Ostale vijesti iz kategorije