Autor: onogost.me
Foto: privatna arhiva
20:48
28.1.2020.

Uhapšen Vesko Pejak

Nikšićanin Vesko Pejak, iz Alternative, uhapšen je danas oko 17.30h, saznaje portal Onogošt.


Nikšićanin Vesko Pejak, koordinator partije Alternativa, osumnjičen je za izazivanje panike i nereda, saopšteno je iz Uprave policije.

"Nikšićka policija je lišila slobode V.P. (40) iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda. Ovo lice je, sumnja se, objavom pod naslovom „Biće rata” na jednoj društvenoj mreži izazvalo uznemirenje građana. V.P. je uz krivičnu prijavu priveden državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilštvu u Nikšiću", saopšteno je iz Uprave policije.

Pejaku je određeno zadržavanje do 72 sata.

On je inače poznat kao veoma aktivan komentator društvenih dešavanja i svoje stavove često iznosi putem društvenih mreža. 

Na FB stranici Alternative stoji kratko obavještenje o njegovom hapšenju. 

"Danas je po povratku s posla ,prije oko dva sata,ispred svoje zgrade ,uhapšen Vesko Pejak,koordinator Alternative CG. Razlozi njegovog hapšenja su za sada, nepoznati, ali pretpostavljamo da je u pitanju njegov aktivizam u pružanju otpora ovom sistemu i diktatorskom režimu", navodi se na stranici. 

Podsjetimo, nakon nekoliko godina djelovanja kao grupa građana, Alternativa Crna Gora je formirana kao politička partija uoči parlamentarnih izbora 2016. godine osvojivši potom na istim 878 glasova.

Poznati su bili po brojnim performansima i inicijativama, a jedna od njih je bila i uvođenje neradne nedjelje.

Ispred zgrade tužilaštva okupili su se članovi Alternative koji su došli da Pejaku daju podršku. 

"Možemo slobodno reći, s obzirom da živimo u zemlji apsurda da je ovo atak na slobodu mišljenja. Mi predpostavljamo da je Vesko uhapšen zbog njegove izjave na jednoj društvenoj mreži, koja je ustvari blaža verzija poziva Miraša Dedejića koji je pozvao na rat, a koji još uvijek nije sproveden i koji je već sada trebao da bude uhapšen i zatvoren. Pozivamo građane da pruže podršku i pozivamo nadležne organe da oslobode Veska Pejaka i da ne guše više slobodu govora i slobodu kretanja", kazao je Nikola Bezmarević, član Alternative.

Ostale vijesti iz kategorije