Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:46
5.5.2021.

Uz njih se pjeva više od stotinu godina

Tradicionalno najbolji "svjedok" prošlosti, gusle Andra Kovačevića, duže od vijeka svjedoče istoriju, bojeve i ljubavne priče. 


Ovaj instrument sa posvetom, pravi antikvitet, Androv pradjeda Radovan Simov, dobio je 1920. godine na dar od djeda Radovana Bigovića, cuckog junaka iz ratova za oslobođenje Crne Gore. Kako predanje u kući Kovačevića kaže, gusle su sigurno i starije od 100 godina. 

"Na guslama je urezana i posveta: "Darivam ti gusle ove dragi striko mesto oca kad u ruke gusle zvone da se setiš sinovca", koja nije bila namijenjena mom pradjedu Radovanu Kovačevića. Vjerovatnije je posveta bila urezana za njegovog djeda Radovana Bigovića, što će reći da su gusle definitivno starije od stotinu godina koliko se i nalaze u našoj kući", kaže Andro Kovačević. 

Porodica Kovačevića može se pohvaliti da je, pored najstarijih gusala, čuvar i najstarije kuće u Grahovu. Ova impozantna građevina od tesanog kamena šest puta je preživjela spaljivanje od Turaka. Svaki put obnavljana pregalštvom familije Kovačević, kuća i danas plijeni svojim izgledom. 

 

Slobodan Doknić

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:56
  12.5.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:16
  12.5.2021.

  Povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada pod Trebjesom, veliki broj vjernika danas se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama odakle je, nakon molebana, krenula litija.

   

 • 16:12
  12.5.2021.

  Ministarstvo zdravlja Crne Gore pozivalo je sve naše državljane koji su primili prvu vakcinu protiv COVID-19 infekcije u inostranstvu da se jave domovima zdravlja u mjestima prebivališta da bi im se omogućila vakcinacija i drugom dozom. 

 • 15:15
  12.5.2021.

  Administrator Mitropolije crnogorsko primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je nakon današnje liturgije kazao da mnogi svjedoče čudesima Svetog Vasilija, te da niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone.