Vandali uništili sve u kuli Nebojša

76d4811ea7afcca916e7b23b185c6c0c
Miloš Zvicer
  • Autor onogost.me
  • 05.04.2018. u 07:02

Vandali su ponovo oštetili staru nikšićku tvrđavu Onogošt, poznatu i kao Bedem - u kuli Nebojša uništili su sve, čak su i električne kablove iščupali.

Bedemom gazduje JU „Muzeji i galerije“ i njihovi radnici su obišli tvrđavu kako bi utvrdili činjenično stanje.

„Bedem će biti saniran za predstojeću sezonu. Radnici su već počeli sa uklanjanjem smeća i rastinja, a sve što je uništeno sredićemo. Održavanje Bedem festa i ostalih programa se ne dovodi u pitanje“, kazala je direktorica Jelena Đukanović.

Ona je istakla da planiraju da što prije postave video-nadzor jer je to, kako kaže, jedini način da tvrđavu sačuvaju od vandala.

“Apelovala bih na građane da ne uništavaju Bedem jer je on opšte dobro svih nas“.

Na Bedemu se već osam godina održava Bedem fest, manifestacija po kojoj je Nikšić postao prepoznatljiv.

Direktor Bedem festa Petar Šundić, koji uveliko priprema deveto izdanje festivala, kazao je da osjeća tugu zbog devastacije tvrđave, ali i zabrinutost zbog omladine koja to radi.

“Toliko naroda je prošlo tvrđavom. Živimo u 21.vijeku kada bi trebalo da gradimo, a ne da rušimo. Nažalost, ovo nije prvi put i nije jedina lokacija u Nikšiću koja je žrtva hira, destrukcije i nasilja”.

Podsjetio je da je slogan ovogodišnjeg Bedem festa – “Tvoj grad” i da im je namjera bila da pozovu ljude da čuvaju “svoje gradove”.

“Nemam riječi i prvi put se osjećam bespomoćno. Pozvao bih sve privrednike grada na solidarnost i da svako doprinese da obnovimo porušeno. Neka to bude naš odgovor na vandalizam. Samo zajedno i udruženo možemo obnavljati porušeno i graditi mostove razuma”.

Vjeruje se da tvrđava datira još iz trećeg vijeka, a postoje planovi i za turističku valorizaciju Bedema.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.