Velika šteta u golijskim selima: Medvjedi poharali voćnjake i košnice

84fd73763e674dbdee6b76d026efcf0d
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2017. u 06:31

Voćnjake u Goliji, jednoj od najprostranijih mjesnih zajednica u opštini Nikšić, prethodnih dana, kako tvrde mještani, obilaze nezvani gosti.

Medvjedi su im desetkovali šljivike, pojedinima su uništene košnice, a ima i onih kojima su štetu pričinile divlje svinje.

Najgore su prošli mještani sela Donje Čarađe koji tvrde da im vočnjake medvjedi obilaze skoro svako veče.

„Došli su medvjedi, kako pretpostavljam tri, jedan veliki i dva manja, to sam po tragu zaključio i slomili jedno 35 stabala šljive. Ali to nije samo kod mene. Ko god ima šljiva svakome je štetu napravio. A Šarovićima posebno, kod njih su krš i karambol napravili“, kaže Tomislav Manojlović.

Prema njegovim riječima i ranijih godina su medvjedi znali da siđu u selo, ali bi slomili nekoliko grana i otišli. 

„Čini mi se, kako je velika suša bila, a sve slabo rodilo, bez koja šljiva, to su prinuđeni da siđu u selo i lome sve što nađu da bi jeli“, smatra Manojlović koji sam živi.

Novaku Šaroviću je slomljeno više od trideset stabala. Godina je, kaže on, baš  bila loša. Voće, kaže, slabo rodilo, a medvjedi uništili stabla.

„Svaku noć medvjedi dolaze. Izgleda da ih ove godine ima puno. 

U čitavom selu su napravili štetu. Gdje god ima šljiva slomili su  ih, a gdje nema nisu ni dolazili. Po Goliji su i pčele nagrdili. Jednom domaćinu su  za noć 15 košnica razbili“, kaže osamdesetčetvorogodišnji Šarović koji, kao i Manojlović, živi sam.

U njihovom selu, rekoše, ima dvadesetak stanovnika. Ostali dođu vikendom ili ljeti. 

Ne znaju kome štetu prijaviti ali znaju, kako rekoše, da se voćnjaci neće oporaviti.

„Medvjed je zakonom zaštićen. Ako nije čovjek on jeste. Išao sam u lovačko društvo, čiji sam član. Rekli su mi da po propisima oko imanja treba da bude ograda i mreža da medvjed ne može ući u voćnjak. Kad sam to čuo zaprepastio sam se. Neće imati ko da nadoknadi štetu, a da se oporavi voćnjak nikad“, rekao je Manojlović.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.