Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:45
15.9.2021.

Više od 200 bivših direktora tužilo Ministarstvo prosvjete

Preko 200 smijenjenih direktora škola i vrtića podnijeli su tužbe protiv Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta (MPNKS) jer smatraju da su razriješeni nezakonito i da je izostalo prethodno utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu, piše Dan.


Bivša direktorica OŠ "Oktoih" Mirjana Radulović kazala je za "Dan" da je značajan broj njenih kolega predao zajedničku tužbu, dok je ona početkom avgusta angažovala advokata i tužila resor kojim rukovodi Vesna Bratić. Ministarstvo je sredinom jula, nakon usvajanja izmjena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, smijenilo direktore 260 škola i 140 vrtića kako bi se depolitizovale ustanove.

Iz Ministarstva prosvjete je "Danu" juče saopšteno da su sva rješenja o razrješenju direktora zakonita.

"Većina je tužila MPNKS od smijenjenih, njih sigurno 90 odsto. Ja sam odmah podnijela tužbu i angažovala advokata. Išla sam samostalno jer smo svi mi slučajevi za sebe, pa nas je tako trebalo tretirati i resorno ministarstvo. Moja tužba je predata i očekujem da kroz postupak dokažem da su me nepropisno smijenili. Razlog za tužbu je moja nezakonita smjena koja je uslijedila bez utvrđenih bilo kakvih radnih i profesionalnih propusta. Razriješena sam na nacionalnoj osnovi, radi se o čistom revanšizmu i politikantstvu. To želim i očekujem da dokažem putem suda i, nadam se, pravne države", ističe Radulovićeva.

Ona objašnjava da ni danas nakon dva mjeseca od njihove smjene nijesu formirani školski odbori tako da su svi u prekršaju na čelu sa Ministarstvom prosvjete.

"Oni ne smjenjuju postavljene v.d. direktora koji isto kao i mi ne izvršavaju radne obaveze. Ovi koji su sada v.d. imaju rok pola godine da raspišu konkurs. To im dođe do Nove godine. Još nijesu izabrali ni pomoćnike direktora škola", kazala je Radulovićeva.

Bivši direktor Obrazovnog centra Plužine Nikola Agramović kazao je kako očekuje da će Sud postupak riješiti u njihovu korist.

"Pravncii su nam rekli da su odluke Ministarstva pravno neutemeljene i neosnovane. Kolektivnu tužbu je podnijelo preko 100 bivših direktora, a ostali su u drugim grupama i samostalno tužili MPNKS",  navodi Agramović.

Iz MPNKS su kazali da svaki građanin može da koristi sva prava koja mu po zakonu pripadaju.

"Ova vlada u potpunosti smatra legitimnim aktivizam građana u tom pravcu. U odnosu na donijeta rješenja o razrješenju direktora smatramo da su sva rješenja zakonita usled čega ćemo kao stranka u sporu dovesti do povećanja budžeta za troškove sudskih postupaka, a takođe će nam sudski postupci koji su inicirani od strane direktora pomoći da prije procesuiranja od strane tužilaštva ukažemo na sva nepočinstva koja su bila u velikom broju škola. Vjerujemo da će sudovi donositi odluke na osnovu zakona, a zakon je na strani MPNKS. Pomoćnike direktora imenuju direktori", saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:20
  28.10.2021.

  Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, jedina je specijalizovana ustanova u Crnoj Gori koja se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije.

 • 12:11
  28.10.2021.

  Na danas održanoj sjednici Savjet Radio Televizije Nikšić za vrsioca dužnosti generalnog direktora imenovao je dugogodišnjeg novinara Nikolu Markovića, dobitnika najprestižnijih nagrada kao što su Specijalna nagrada EU za istraživačko novinarstvo i Nagrada za životno djelo "Veljko Vlahovic" Udruženja novinara Crne Gore.

 • 09:29
  28.10.2021.

  Država je tokom prošle godine iz budžeta opredijelila oko 198.000 eura vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, dok je budžetom za ovu godinu planiran nešto manji iznos od 194.000 eura. To je Dnevnim saopšteno iz Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava.

 • 08:15
  28.10.2021.

  Akcija sadnje drveća u dvorištu bolnice "Dr Jovan Bulajić" u Brezoviku održaće se danas, sa početkom u 11h.