Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
13:36
5.12.2019.

Vučje: Otvorena zimska turistička sezona

Snow dance festival, Winter kup, škole skijanja samo su neki od događaja koji će se i ove godine održati u ovom sportsko-turističkom kompleksu udaljenom svega 19km od centra grada, poručeno je sa današnjeg svečanog otvaranja zimske turističke sezone na Vučju.


Marija Lalović, PR Vučja, ovom prilikom osvrnula se na prethodnu sezonu. Kako je istakla, Ski centar Vučje je tokom sezone 18/19 bilježio rast od 20 odsto u odnosu na 2017, a pored domaćih gostiju, najviše ih je bilo još iz Dubrovnika i Trebinja.

“Takođe bih željela da istaknem veoma uspješnu ljetnju sezonu, tako da Vučje postaje kako zimska, tako i ljetnja destinacija. Ono što će i ove godine biti fokus Ski centra Vučja je škola skijanja. O tome da škola skijanja na Vučju daje najbolje rezultate govori činjenica da je tokom prethodne zimske sezone svoje prve korake na skijama i bordu pohađalo oko 400 mališana. Ove godine, zadovoljstvo mi je da istaknem, da je naša škola skijanja bukirana za januar i februar mjesec”, istakla je ona.

Na Vučju će se, kako je najavila, i ove godine organizovati šesti po redu Snow dance festival 22. i 23. februara. Prema njenim riječima, ovo je manifestacija tradicionalnog karaktera koja kao jedinstvena festivalska ponuda tokom zimske sezone, iz godine u godinu, broji sve veći broj posjetilaca, ljubitelja zimskih sportova i muzike. Sigurna je, kako je dodala, da će i ove godine privući veliki broj gostiju.

“Takođe na Vučju će se 14. i 15. marta održati završna trka Winter kup Vučje 2020. Još jedan od značajnih segmenata svakako su i Ukusi sa Vučja. Riječ je o domaćim proizvodima sa naše farme, koji su rađeni po tradicionalnom receptu, vrhunskog kvaliteta, pa interesovanje za njih nije jenjavalo tokom cijele godine, što nas je podstaklo da proširimo kapacitete naše farme”, istakla je Lalović dodajući da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

“Ove godine cijena polupansiona iznosi od 26 do 35 eura zavisno od smještajnih jedinica, cijene dnevnog ski pasa su 10 eura. Cijena iznajmljivanja ski opreme iznosi 10 eura, dok će sanke kostati 5 eura. Skijaši koji se odluče za kupovinu sezonskog ski pasa, koji iznosi 150 eura, ove godine ostvaruju tri dana besplatnog skijanja u Ski centru Kolašin 1600, Durmitor, Kopaonik i Jahorina”, objasnila je ona.

Prema riječima direktora Turističke organizacije Nikšić Borisa Muratovića, Vučje je predio koji je zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika bio odličan izbor za gradnju Ski centra. On je podsjetio da se Sportsko-turistički kompleks Vučje nalazi se na svega 19 km udaljenosti od centra grada.

“Put koji povezuje ski centar sa gradom u odličnom je stanju. Ukoliko želimo da u toku trajanja zimske turističke sezone valorizujemo ovaj prostor, moramo se potruditi da isti bude lako dostupan, da usluga bude odlična i da imamo isplaniran sadržaj koji će zadržati turiste, kako na Vučju, tako i u Nikšiću. Dobro bi bilo da se na Vučju i dalje redovno organizuju manifestacije, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Još bolje bi bilo kada bi dodatno oplemenili programski sadržaj, jer će to sigurno doprinijeti boljem kvalitetu zimske turističke sezone”, smatra Muratović.

Ski Centar Vučje je, dodaje, prilagođen svim uzrastima i ukusima, što je jako bitno.

“Dobro je da imamo skijaške staze, kao i snowboard park, ali je isto tako dobro da imamo ponudu i za one ljude koji hoće da uživaju u nekim neadrenalinskim aktivnostima. Dobro je da ovdje postoje staze za hodanje na krpljama, pješačke staze, biciklističke staze, sportski tereni, organizovani hiking izleti. To treba da preporuči Vučje kao cjelogodišnji turistički lokalitet, iako je to prevashodno ski centar. U saradnji sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Nikšić, napravićemo uspješnu turističku priču i samo na taj način podići ćemo turizam u našem gradu na viši nivo”, vjeruje on.

Ambijent Vučja, kako je kazao, fenomenalan je za razvoj kongresnog turizma.

“U vremenu kada se živi izuzetno brzo, pravo je zadovoljstvo otići na destinaciju koja će pored nezaobilaznog svakodnevnog psihičkog trošenja uspjeti da vam pruži mir i uživanje u prirodi. Tako se gradi svaka uspješna poslovna priča u svijetu, pa zašto i mi ne bi preuzeli dobru međunarodnu praksu? Infrastrukturu imamo, odličnu uslugu imamo, saradnju i programski sadržaj takođe, posvećenosti ne fali, stoga želim da ovo bude do sada najuspješnija zimska turistička sezona u Nikšiću i da svaka sljedeća prevazilazi prethodnu”, poručio je on.

Aleksandra Maksimović u ime NTOCG naglasila je da ponuda Ski centra Vučje predstavlja važan segment i u značajnoj mjeri doprinosi ukupnoj zimskoj turističkoj ponudi Crne Gore, naročito imajući u vidu specifičnost ovog ski centra da posebno pogoduje početnicima i njihovom obučavanju prvim koracima skijanja i ostalim sportskim aktivnostima na snijegu.

“Atraktivnosti zimske turističke ponude posebno doprinose manifestacije koje se održavaju kako u ski centrima, tako i širom Crne Gore. Upravo iz tog razloga MORT i NTO CG kroz Program podsticajnih mjera i ove godine pružili su bespovratnu finanijsku podršku jednom broju manifestacija među kojima je i manifestacija Snow dance festival koja se održava na Vučju u februaru”, navela je ona.

Kada je u pitanju zimska sezona, kako je kazala, evidentan je trend rasta svih parametara.

“Prema podacima Uprave za statistiku tokom prethodne zimske sezone (decembar 2018, januar i februar 2019. godine) zabilježeno je oko 140.000 turističkih dolazaka i oko 583.000 ostvarenih noćenja. Kod dolazaka turista bilježimo rast od preko 20 odsto, odnosno oko 16 odsto kod ostvarenih noćenja u poređenju sa prethodnom godinom. Najveće učešće u dolascima turista u prethodnoj  zimskoj sezoni 2018/2019  bilježimo kod turista iz zemalja Regiona 40,5 odsto, Rusije 25,4 odsto, i Njemačke 5,3 odsto”, objasnila je Maksimović.

Kada je udio zimskog turizma u pitanju prema podacima Centralne banke prihodi od turizma u prvom kvartalu iznosili su oko 47 miliona eura, što je 7,9 odsto više u prvom kvartalu 2018. godine.

“Kada govorimo o promotivnim aktivnostima Nacionalne turističke organzacije Crne Gore svakako je fokus, pored ostalog i na ponudi centralnih i sjevernih krajeva zemlje, jer upravo u tom segmentu ponude vidimo šansu za produženje sezone, privlačenje raznovrsnije strukture turista i približavanje glavnom strateškom cilju crnogorskog turizma, a to je stvaranje cjelogodišnje turističke destinacije. Ohrabruje činjenica da je turistička sezona ove godine i u oktobru obarala rekorde, te da je iz godine i godinu sve manji razmak između ljetjnje i zimske turističke sezone”, dodala je ona.

Ljetnja turistička sezona još uvijek je trajala kada su, kako je kazala, krenuli sa intezivnim promotivnim aktivnostima na strateškim tržištima, u susret zimskoj i narednoj ljetnjoj sezoni..

“Očekujemo da ćemo uz povoljne vremenske prilike i ove godine zabilježiti rast posjete tokom zimske sezone i nastavak pozitivnih trendova. Ski centru Vučje želim još jednu uspješnu sezonu i dosta snijega, a svim posjetiocima ugodan boravak i uživanje u čarima ovog planinskog centra”, zaključila je ona.

Ostale vijesti iz kategorije