Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:50
12.1.2022.

"Ako želi, Pećanac u Nikšiću može imati dostojan život"

Građani Nikšića, gdje je i rođen velikan kinematografije Živko Nikolić, samtraju da je neophodno pomoći njegovu udovicu Vesnu Pećanac, ali i da treba izbjeći politizaciju i sačuvati dostojanstvo porodice. Predsjednik opštine Marko Kovačević, kaže da ima načina i mogućnosti, ukoliko to glumica Pećanac želi, da joj se u gradu pod Trebjesom omogući dostojan život. 


Nemaju dilemu građani Nikšića da glumici i udovici istaknutog reditelja Živka Nikolića, Vesni Pećanac treba pomoći, pitanje je samo na koji način to i uraditi.

“Crna Gora je nažalost propuštila priliku da se oduži Živku za izvrsno djelo koje je ostavio, ipak trebalo bi pomoći Vesni, naravno ukoliko to ona prihvata, ali naravno izbjeći politička potkusurivanja preko ovog slučaja,” kaže Maja za Radio Crne Gore.

“Prvo treba s Vesnom razgovarati, pa onda odlučivati šta i kako”, kaže Anđelija.

Nakon inicijativa da EPCG materijalno pomogne kao i da Pećanac dobije crnogorsko državljanstvo i Opština Nikšić otvorila je vrata za glumicu poznatu po ulogama u Nikolićevim filmovima i srijama “U ime naroda”, “Ljepota poroka”, “Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo” i “Oriđinali”.

Predsjednik grada pod Trebjesom Marko Kovačević kaže da, ukoliko Pećanac želi, Opština ima načina da pomogne.

“A ono što naravno očekujemo da dobije pozitivan ishod jeste inicijativa da Vesna Pećanac dobije državljanstvo Crne Gore, i onda nakon toga vrata Opštine Nikšić će biti otvorena za nju. Ako želi ovdje da živi, mi ćemo se potruditi svi zajedno i Opština Nikšić da to bude život dostojan čovjeka”, kaže Kovačević.

Ukoliko bi se svi saglasili stvorili neophodni uslovi Opština Nikšić, kaže Kovačević, podržala bi i obnovu porodične kuće istaknutog reditelja.

“Mi bi svakako željeli da u Nikšiću postoji jedan kutak koji bi se bavio i onim što je karijera Vesne Pećanac i karijerom Živka Nikolića. Mi ove godine krećemo i u obnovu ulice sa njegovim imenom,” kaže Kovačević.

 Reditelj Živko Nikolić rođen je prije 81 godinu u Ozrinićima za sobom je ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju. Sve svoje filmove snimao je u Crnoj Gori, a govorio je da čovjek uvijek nosi pečat zavičaja.

 

Izvor: Radio Crne Gore/ rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije