Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:33
20.12.2020.

Bibliotekar preporučuje – “Čitač”

Bernard Šlink je rođen 1944, i jedan je od najpoznatijih savremenih njemačkih pisaca.


Po osnovnoj profesiji on je pravnik sa dugim stažom profesora javnog prava i filozofije prava na njemačkim i američkim univerzitetima,i sudije pokrajinskog ustavnog suda.

U svojim romanima pravi izvanredan spoj svojih znanja, važnih i intrigantnih tema za njemačku istoriju i onog što je najvažnije - snažnih emocija ljubavi.

Romanom "Čitač" Bernard Šlink je ušao među velikane svjetske književnosti. Čitač spada u red onih rijetkih knjiga koje se sa uživanjem čitaju više puta i pamte čitavog života. Obimom nevelika, to je priča o velikoj ljubavi, strasti, posvećenosti jednoj ženi, ali i priča o moralnoj i istorijskoj odgovornosti, krivici, nedužnim žrtvama.

Iz perspektive odraslog čovjeka koji je već sve proživio junak pripovjeda o svojoj mladosti, preranim prvim ljubavnim iskustvima sa neobičnom i neodoljivom Hanom Šmic, ženom dvadeset godina starijom od njega, koja je označila čitav njegov život. Iako izvor najveće strasti i topline,one je u isto vrijeme za njega povod za najteže unutrašnje konflikte. Kada ga je kasnije, kao pravnika,život ponovo doveo Hani, dilema je bila mnogo složenija. Trebalo je voljenu ženu opravdati pred sobom i pred zakonom zbog nacističkih zlodjela u koje je bila umiješana.

Ali čak i onda kada izgleda da je dug namiren, da život pruža izvjesnosti za ponovnu sreću i ljubav, prošlost se nadvija nad sadašnjošću i ne dopušta mir, zaborav i oprost.

Po ovom romanu snimljen je sjajan istoimeni film Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama, koji je nagrađen Oskarom.

Odlomak

“Ponekad sjećanje na sreću ne može ostati istinito jer je nesrećno završilo. Da li je tu reč o tuzi? Da li je ono što nas obuzme kad se lijepe uspomene razore unazad, jer se sjećana sreća hranila ne samo stvarnim okolnostima, već i obećanjima koja nijesu ispunjena?”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković 

Ostale vijesti iz kategorije