Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Kad je Niče plakao”

niceee
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.01.2021. u 00:09

Irvin Jalom je poznati psihoterapeut humanističke i egzistencijalističke orijentacije, psihijatar, ali i pisac.

Rođen je u Vašingtonu od roditelja ruskih emigranata koji su došli u SAD nakon Prvog svjetskog rata. Živio je u siromašnom i opasnom kvartu, a utočište je pronalazio u čitanju.

Počasni je profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford. Plodan je pisac knjiga koje su povezane sa psihijatrijom od kojih su neke prevedene kod nas: Liječenje Šopenhauerom, Kada je Niče plakao, Krvnik ljubavi i Zvaću policiju, a Psihopolis je nedavno objavio Čari psihoterapije – Otvoreno pismo novoj generaciji psihoterapeuta i njihovim klijentima. Njegov udžbenik Grupna psihoterapija je glavna referenca u toj oblasti.

“Kad je Niče plakao”

Ovaj impresivni roman započinje tako što neodoljiva Lu Salome moli Brojera da liječi Ničeovo samoubilačko očajanje svojom “terapijom razgovorom”.

Kad eminentni ljekar oklijevajući prihvati taj zadatak, doći će do značajnog otkrića, samo ako se suoči sa sopstvenim unutrašnjim demonima biće u stanju da pomaže svom pacijentu.

U ovom romanu koji apsorbuje svu našu pažnju, dva briljantna i zagonetna čovjeka proniču u dubine vlastitih romantičnih opsesija i otkrivaju spasilačku moć prijateljstva.

Odlomak

“Pomenuli ste mladog Vertera,nastavi Niče, “no dozvolite da Vas podsjetim na Geteove riječi-budi čovjek i ne slijedi mene-već sebe! Već sebe!”

Znate li da je tu rečenicu dodao u drugom izdanju zato je toliko mladića slijedilo Vertera i izvršilo samoubistvo? Ne, Jozefe, ovdje nije važno da Vam govorim o mom načinu, već da Vam pomognem da nadjete svoj način izlaska iz očajanja.”    

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci