Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba japanske grafike

l5r_ukiyo_e_by_meluran
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2016. u 06:23

U galeriji „Ilija Šobajić“, večeras će, u 20h, biti otvorena izložba japanske grafike (ukijo-e).

Ukijo-e grafike koje će biti izložene, izrađene su u tehnici drvoreza, i reprodukovane u stotinama primjeraka, a vid su gradske kulture Edo perioda (1603 – 1867). Kao takve bile su namijenjene novonastaloj buržoaziji, trgovcima, te su na njima obrađene teme gradskog života, lijepih žena, kurtizana, gejši, kabuki glumaca, i tome sličnih motiva.

Djela iz kolekcije koja se izlažu, potiču iz 18. i 19. veka i upravo su to grafike koje su inspirisale veliki broj francuskih impresionista i uticale na razvoj modernog pokreta u evropskoj umjetnosti krajem 19. veka. Publika će biti u prilici da vidi djela najznačajnijih majstora ukijo-e grafike Utamare, Hokusaia i Hirošige.

Kolekcija izloženih grafika je vlasništvo Ninka Radosavljevića iz Srbije, zaljubljenika u ovu vrstu umjetnosti. 

Organizatori ovog događaja su JU „Muzeji i galerije“ Nikšić i Ambasada Japana, a u okviru „Septembarskih dana – Nikšić 2016“ i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade (UCPDM) poziva zainteresovane autore da dostave svoje knjige i prijave se na konkurs za nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2022. godini.
Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i direktorka Fondacije „Muzej Žitomislić“ Irina Kolak Mandić potpisali su memorandum o saradnji u oblasti kulture.