Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija ”Nikola I”: Izložba dokumenata ”Mojkovačka bitka”

mojkovac
Državni arhiv Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 30.03.2016. u 08:59

Večeras u 19 časova u Galeriji ''Nikola I'' biće otvorena Izložba dokumenata ''Mojkovačka bitka'', koju u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću organizuju Državni arhiv Crne Gore - Arhivski odsjek Nikšić i JU ''Muzeji i galerije'' Nikšić.

Izložbu će otvoriti direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović, a pored njega govoriće i autor izložbe Aleksandar Berkuljan. 

Moderator večeri je Violeta Krivokapić, načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić. 

Izložba „Mojkovačka bitka“, upriličena povodom stote godišnjice od ovog istorijskog događaja, realizovana je kao autorski projekat u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore, s ciljem da se, koliko je to moguće, isključivo vizuelnim svjedočanstvima dočara tok neprijateljske ofanzive, odnosno ono što je neposredno prethodilo samom boju, zatim scene bitke i, na samom kraju, posljedice ratnih dešavanja, koje su epilog dobile odlaskom kralja Nikole u egzil i kapitulacijom Crne Gore. 

Iako je po efektima predstavljala epsku pobjedu nad daleko jačom austrougarskom vojskom, što je omogućilo glavnini srpskih trupa bezbjedno povlačenje prema Albaniji, bitka kod Mojkovca, odluke koje su joj prethodile i uopšte odlazak crnogorskih jedinica tamo, imali su po Crnu Goru dugoročne i poznate posljedice, zbog čitavog spleta okolnosti kojima je istoriografija već posvetila dužnu pažnju. 

''Iz tog razloga nijesmo smatrali potrebnim da se temom bavimo na klasičan način, niti da prepričavamo dobro znane činjenice i vojne statistike. Umjesto toga odlučili smo se za izbor rijetkih fotografija, ratnih mapa, ilustracija i novinskih izvještaja, porijeklom uglavnom iz stranih arhiva, isključivo u funkciji „dodatka“ ukupnim saznanjima na ovu temu. Ostalo je prepušteno percepciji posjetilaca'', kažu iz Državnog arhiva Crne Gore koji organizuje ovu izložbu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – akcija „Do zadnjeg daha“, drama „Van sezone“ i anime „Blue lock the movie- epizoda Nagi“.