Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:08
19.4.2019.

Nikšićko pozorište: Muzičko - poetsko veče Marinka Pavićevića

Muzičko – poetsko veče Marinka Pavićevića biće održano u sali Nikšićkog pozorišta, u ponedjeljak, 22. aprila sa početkom u 20 časova. 


Veče je posvećeno jubileju - 40 godina od prvog solističkog koncerta Pavićevića u Kino Kulturi u Nikšiću 1979. godine, a program se izvodi u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

Pored Pavićevića, u programu će učestvovati književnici Blagota Mitrić, Milica Aranitović-Papović, Jovan Drašković, dramski umjetnik Miro Nikolić, guslar Rajko Radović i JU „Zahumlje”.

Marinko Pavićević jedan je od najpoznatijih crnogorskih kantautora. Na sceni traje 40 godina, sa gitarom i stihovima. 

Jubilej svoje bogate karijere, Pavićević je želio da proslavi u rodnomgradu i da nikšićkoj publici predstavi svoje cjelokupno muzičko-poetsko stvaralaštvo. Ovaj multimedijalni nastup na sceni Nikšićkog pozorišta, satkan je od više segmenata, audio snimci iz 1979. godine, na kojima se osim njegovih kantautorskih pjesama nalaze i tonski zapisi stvaralaštva njemu dragih ljudi, koji su u prvim umjetničkim koracima, Pavićeviću nesebično davali podršku, kao mladom stvaraocu.To su Sreten Mitrović. dramski i filmski umjetnik, zatim Milan Dugo Krivokapić, pjesnik i autentični humorista. Na tom prvom koncertu stihove je govorio Miro Nikolić, dramski umjetnik. U toku večeri biće predstavljeno i Pavićevićevo književno stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na nedavno objavljenu trilogiju sonetnih vijenaca - dvije knjige "Okušenik" i "Crnogorski oreol", kao i treća knjiga poezije, crnogorska monodrama "Gorčine Gorčinove" - izašla iz štampe prije mjesec dana. Publika će moći da uživa i u mini koncertu, gdje će Pavićević, uz gitaru, izvesti nekoliko kantautorskih ostvarenja. Iz knjige aforizama "Humoroidi na mozgu", prezentovaće desetak aforizama iz ove nagrađene knjige na Festivalu humora u Danilovgradu.

Ulaznice su u prodaji i mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta  po cijeni od tri eura. 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:35
  25.8.2019.

  Osamdesetih godina prošlog vijeka Milan Kundera se u Jugoslaviji čitao kao "naš", "domaći" pisac. Tema njegovih romana je uglavnom Čehoslovačka šezdesetih godina. Za Zapad on je bio disident, a za svoju zemlju i Istočni blok je bio zabranjen. 

 • 08:00
  25.8.2019.

  Posljednjeg dana ove sedmice u bioskopu Cinema 213 prikazaće se četiri projekcije.

 • 15:21
  24.8.2019.

  Iako su prošle četiri godine od pojavljivanja prve zbirke poezije "Pjesmom te ćutim" na kulturnom nebu, Sava Radulović nije ostala praznog papira. Svoju dnevnu dozu slova “trošila“ je na prvom romanu “Talik“ koji se za sada može pronaći u Duhovnom centru u Karađorđevoj ulici u Nikšiću i u Ulici Stanka Dragojevića u Podgorici. Za portal Onogošt otkrila je zašto roman nosi naziv “Talik“, da li je zlo u čovjeku samo  svojevrstna maska ili pak nametnuta osobina koja nije naša, o taličnim ženama...

 • 08:00
  24.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.