Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:43
30.11.2019.

Nikšićko pozorište: Predstava „I svaki put kao da je prvi”

U Nikšićkom pozorištu večeras, sa početkom u 20h, u okviru 16. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019” biće izvedena predstava Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda „I svaki put kao da je prvi”.


Predstava je inspirisana djelima Bore Stankovića „Tašanom”, „Koštanom” i „Pokojnikovom ženom”, aadaptaciju i dramatizaciju potpisuje Dimitrije Kokanov.

Predstavu je režirala mlada i talentovana Jovana Tomić.

U predstavi igraju: Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Gordana Đurđević Dimić, Biljana Nikolić, Đorđe Marković i Nikola Rakić.

“Predstava radnog naslova I svaki put kao da je prvi na duhovit, dirljiv i iskren način progovara o kompleksnim muško – ženskim odnosima, povlačeći paralelu žena sa početka dvadesetog vijeka, i današnjih, aktuelnih problema, koji se u mnogome ne razlikuju od konteksta o kom je pisao Bora Stanković. Tematski okvir dramskog predloška sadržan je u replici iz komada “Tašana”: “Najteže je biti sam a ne biti svoj”.

Dvije žene, Anica i Tašana, na dva različita načina, koji proizilaze iz različitih biografija, društvenog i socijalnog miljea i porodičnih odnosa, spajajući sadašnji trenutak sa prošlim vremenima, pokušavaju da pronađu i nanovo izgrade lični identitet. U formi ispovednih monologa, sukobljavajući se sa patrijarhalnom sredinom, njih dvije se bore za svoje mjesto – ravnopravno – u zajednici, i na iskren, brutalan i bolno duhovit način govore o najkrhkijim ličnim tajnama i preprekama na putu ka ozdravljenju u slijed ljubavnog razočaranja. Stilizovan scenski pokret, taktilna muzika i sveden, sofisticiran kostim, zajedno sa ostalim scenskim sredstvima, imaju za cilj da dočaraju potisnutu strast, raskorak između čulnog i zdravorazumskog u kom se svi likovi ovog komada nalaze, rastrzanost između želja i mogućnosti, očekivanja i realnosti. Ova priča, ispovest dvije junakinje je univerzalna tako da se svako može prepoznati, poistovetiti i preispitati, a sa druge strane intimna, taktilna i suptilna tako da ćemo biti uvučeni u lični svet, privatni univerzum dve hrabre, a ranjive žene koje će nam ispričati svoje najskrivenije tajne i želje”, napisala je rediteljka Jovana Tomić.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Cijena ulaznice je 6 eura.

Informacije i rezervacije na telefone: 040/213 566 i 068/461 310.

Ostale vijesti iz kategorije