Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Sveti i prokleti“

23380170_2046578692241191_8345131185370477036_n
  • Autor onogost.me
  • 13.11.2017. u 06:44

Večeras, druge festivalske večeri ovogodišnjeg Festivala glumca u 20h u Nikšićkom pozorištu, Centar za kulturu Bar predstaviće se publici predstavom “Sveti i prokleti”, koja je nastala po tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića.

Glumačku ekipu čine: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Kostimografiju za predstavu uradila je Anastazija Miranović, scenografiju Darko Musić, scenski govor prof. dr Dijana Marojević, a izbor muzike Ivan Zirojević.

Izvanredni dramski tekst Obrada Nenezića koji osvaja od samog početka, dobro uklopljena gluma, scenski govor, kostimografija i scenografija, dostojno su ispričali sagu o velikoj ljubavi, ali i o vrlini, dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta. U središtu autorove pažnje, u šekspirovski postavljenom komadu, ipak je bila ljubav.

„Malo je književnih i pozorišnih autora danas koji uspevaju da na autentičan umetnički način, osebenom poetikom, ožive velike istorijske ličnosti i događaje dajući im posve specifičan, autorski pečat visokog stila. Tragedija Obrada Nenezića „Sveti i prokleti”, napisana je povodom 1000-godišnjice smrti svetog kneza Vladimira, je upravo jedno takvo delo. Dramski tekst, isto kao i pozorišna predstava, jeste delo izuzetnih dometa – kako u narativnom tako i u jezičkom smislu. Napisana u slobodnom inverzivnom stihu ova tragedija, sastavljena od 12 vešto isprepletanih scena čime se dobila izuzetna dinamika ove priče, diše jezikom šekspirovske tragedije. Ovo je delo izrazito jakih likova, jasnih i do maksimuma zaoštrenih odnosa među njima, bogatog i slikovitog jezičkog izraza koji je umakao zamci da postane sam sebi svrha već se, naprotiv, uzdigao u visoku sferu raskošnog jezičkog pletiva koji je sav u funkciji likova i dramske radnje baš kao i kod Šekspira…”, napisala je prof. dr Dijana Marojević.

Za ovu predstavu Nikšićko pozorište odobrilo je popust od 50 odsto za studente, srednjoškolce, penzionere i lica sa posebnim potrebama, tako da za njih cijena ulaznice iznosi 2,50 eura.

Ulaznice su u prodaji, a za informacije možete pozvati biletarnicu na broj 068 461 310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.