Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
07:40
8.11.2019.

Nikšićko pozorište: Predstava za djecu "Herkules"

Na dječijoj sceni Nikšićkog pozorišta danas u 10 i 12h biće izvedena predstava „Herkules“, autorski projekat Predraga Kolarevića, koja je rađena u produkciji Agencije za izvođačku umjetnost “Ars Longa“ iz Beograda.


Dužina trajanja predstave je 45 minuta i namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 10 godina.

Likove Herkulesa, boga Zevsa i boginje Here igraju: Sara Pejičić, Miroslav Petrović i Predrag Kolarević.

Cilj predstave „Herkules“ je da upozna djecu sa antičkim mitom koji poput mnogih drugih grčkih legendi nosi etičke poruke koje bi trebalo da snaže karakterne osobine najmlađih. Glavni akteri poručuju da se ne bave samo vrlinama herojstva i fizičke snage, koja je u savremenom dobu postala kult, već su tu, pored njih, i druge vrline, poput upornosti, obrazovanosti, solidarnosti sa slabijim…

Akcenat u predstavi je stavljen na Herkulesovo djetinjstvo i dane kada je razne plemenite vještine učio od svojih vaspitača, poput muziciranja na liri, snalaženja pomoću nebeskih tijela, korišćenja matematike i poznavanja geometrijskih tijela.

Radnja prati Herkulesa koji, da bi stekao slobodu i vinuo se u velike Olimpijske visine, mora da riješi 12 teških zadataka koje će mu postaviti ljubomorni kralj Euristej. Moraće da savlada Nemejskog lava, savlada hidru iz Lenra koja prlja prirodnu okolinu, obere zlatne jabuke…

Da bi sve to napravio, pored njegove snage, Herkulesu biće potrebno znanje i mudrost, koje je sticao kao dječak uz svog učitelja.

Cijena ulaznice je 1,5 euro.

Predstava se izvodi u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".

 • 08:00
  28.5.2020.

  Na konkursu „Slika moje tradicije“, u kategoriji likovni rad, prvo mjesto pripalo je Paju Vasoviću, učeniku Prve srednje stručne škole Nikšić.

 • 20:48
  27.5.2020.

  Maksim Vujačić, čovjek koga uglavnom znaju kao hroničara grada, novinara i publicistu, prošle godine je knjigom poezije „Vjetar vremena“, najavio svoj povratak literaturi.