Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obala Bistrice inspirativna za umjetnike

miso_vemic
RTCG
  • Autor onogost.me
  • 21.08.2019. u 09:22

Prelijep sunčan dan, rijeka Bistrica, muzički izbor slikara Miša Vemića iz Nikšića, pokoji cvrkut ptica, ladovina od drveća i trema kuće Dizdarevića, te prelijepa okolina u Loznoj Luci kod Bijelog Polja, inspirativno su djelovali na učesnike Prvih internacionalnih slikarskih susreta "Slikari Lazovići", što se moglo zaključiti po započetim crtežima i slikama na kojima će raditi narednih sedam dana.

Neki od njih su se uželjeli obala Bistrice na kojima su do prije nekoliko godina dolazili da u okviru likovne kolonije Stari most u miru i tišini stvaraju. Među njima je, svakako, najzapaženiji Miomir Mišo Vemić, slikar iz Nikšića koji se raduje oživljavanju slikarskih susreta, bez obzira što su različiti motivi i institucije koje ih organizuju. Svaka od crnogorskih sredina je inspirativna za umjetnike, no, samo neki gradovi znaju da ih i iskoriste. Bijelo Polje u tome prednjači i zato se rado okupljamo i odazivamo pozivima, ističe Vemić.

“Ovo je mjesto u kojem su stvarali veliki umjetnici, nekada nas je bilo skoro stotinu iz raznih krajeva svijeta, zato mi je drago da se ta tradicija nastavlja i da sam dio nje . Ovdje nikada nijesu nedostajali gostoprimstvo, lijepa riječ i prelijepi uslovi za rad”, priča Vemić dok se na platnu ispred njega rađa njegova još jedna slika na poznatu temu, jer kako kaže konji su njegov adrealin i vječita inspiracija”, kazao je Vemić.

Gabriele Schaffartzik, gošća iz Njemačke drugi put dolazi da stvara na obalama Bistrice, gdje, kako kaže, pronalazi jaku stvaralačku inspiraciju pa se nada da će i ovog puta ona donijeti dobre rezultate.

“Za nas umjetnike nepostoje granice i zato se svugdje, na ovakvim susretima, osjećamo kao domaćini. Naš jezik je univerzalni i zato se lako razumijemo i među nama nikada nema problema. Valjda je i to jedan od razloga što se u ovoj koloniji osjećamo prijatno, rasterećeno i radosno što će i na kraju druženja iza svakog ostati vrijedni radovi”, kaže Schaffartzik dok kicičom stvara motive koji se mogu smjestiti između figurativnog i apstraktnog slikarstva.

Mlada Podgoričanka Ana Aleksić procjenjuje da ako je tačna ona narodna da se po jutru dan poznaje onda će narednih sedam dana biti onakvi kakvi ih samo umjetnici priželjkuju.

“Krenula sam sa crtežima pa ću onda raditi neku od zadatih tema. Uslovi su sjajni, inspiracije ne fali, tu je rijeka, nedaleko Stari most, divna priroda, dovoljno kvalitenog materijala, treba samo da izaberemo nainspirativniju temu”, kaže Aleksić.

Bijelo Polje je grad koji me uvijek nanovo oduševi, sadrži neke od starih osmanlijskih osobina što meni prija. Još veće mi je zadovoljsto što sam dobio priliku da slikam baš na ovom mjestu i da se u narednih sedam dana družim sa ostalim kolegama slikarima. Kolonije inače zbližavaju ljude između kojih ne postoje granice i koje šalju poruke političarima i svima da trebaju biti tolerantiji i pozitivniji”, kazao je Ethem Baymak slikar iz Prizrena.

Svečano zatvaranje likovne kolonije je u nedjelju, kada će u dvorištu porodice Dizdarević u Loznoj luci biti izložena sva djela nastala tokom ovogodišnje kolonije.

 

izvor: RTCG

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci