Autor: Marija Vujovic
Foto: Privatna arhiva
08:11
22.11.2020.

"Profesorska zgrada" biće privremeni dom Biblioteke "Njegoš"

Nakon što je 18. septembra direktorica Renata Bulajić najavila da će JU Narodna biblioteka "Njegoš" uskoro naći nove prostorije zbog rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole, izbor je pao na "profesorsku zgradu", u Kvartu iza Bolnice. Budući korisnici moraće da sačekaju još tender i adaptacije prostorija do konačnog useljenja.


"Javni tender biće sjutra na sajtu Javne uprave gdje se pozivaju ponuđači koji će da uđu u adaptaciju tog prostora koji smo dobili u "profesorskoj zgradi", oko 200 kvadrata. Tu će biti adaptirane prostorije po svim uslovima koje zahtijeva bibliotečka djelatnost i biće alternativno rješenje za Odjeljenje za odrasle, dok ne uđemo u priču zvanu zgrada, a i u nju ćemo ući veoma brzo", kazala je za naš portal direktorica Biblioteke Renata Bulajić.

Ona očekuje otvaranje alternativnog rješenja veoma brzo nakon adaptacije prostora.

"Čim na tenderu dobijemo izvođača, mi ćemo odmah ući u tu priču. Ja mislim za 15-20 dana da će biti završen sam prostor, a onda ide selidba. Selidba će brzo ići jer je sve popakovano onako kako treba, tako da neće zahtijevati par dana. Mi ćemo gledati što prije za korisnike da budemo otvoreni", navela je ona.

Biblioteka će se, prema njenim riječima, nalaziti na čošku "profesorske zgrade".

"Mi smo tražili dobro alternativno rješenje, da bude dobro i zaposlenima i korisnicima za jedan period od najviše tri-četiri godine. Bilo je više alternativa, ali nijedna nije bila dovoljno dobra. Tu nije u pitanju samo prostor, četiri zida i da prebacite police. Tu je dosta uslova koji moraju da se ispune i standarda na koje moramo da odgovorimo. Mi ćemo sigurno dobiti rješenje za trajnu zgradu Biblioteke koja će da se radi, ali to zahtijeva vrijeme", objašnjava Bulajić.

Podsjetila je da je Biblioteka, usljed selidbe iz Dvorca kralja Nikole, radila što je duže mogla.

"Gledali smo da radimo dok god možemo, da pakujemo knjige i radimo. Zatvorili smo je kad zaista više nijesmo mogli da radimo", zaključuje ona.

Podsjetimo, Biblioteka ima pet bibliitečkih odjeljenja - Odjeljenje za odrasle sa čitanicom koje se seli na novu lokaciju, zatim Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, Obradno odjeljenje, Izdavačka djelatnost i Služba za zajedničke poslove.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:01
  24.6.2021.

  Nikšićka Književna zajednica "Mirko Banjević" raspisuje konkurs za dodjelu nagrade "Mirko Banjević“ za knjige poezije i proze objavljene u 2019. i 2020. godini.

 • 07:56
  24.6.2021.

  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – krimi-komedija “Telohranitelj mafijaševe žene” i akcija “Uzvišenje”.

 • 07:50
  23.6.2021.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 13:39
  20.6.2021.

  Ingeborg Bahman (Klagenfurt, 25. jun 1926 – Rim, 17. oktobar 1973) austrijska autorka, čija djela često govore o ženama u neuspjelim ljubavnim vezama, prirodi umjetnosti i čovječnosti, i neadekvatnosti jezika.