Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:20
20.9.2020.

Radojičić: Vrijeme koje dolazi pokazaće snažan i kreativan rad zaposlenih u kulturi

Iako je Javna ustanova (JU) „Zahumlje“, zbog epidemiološke situacije, zatvorila svoja vrata, publika nije ostala uskraćena za kulturu.


Ovoga puta programi su se odvijali pred malim ekranima i očima virtuelne publike.

Prema riječima urednika JU „Zahumlje“ Gorana Radojičića u vrijeme koronavirusa ostvarili su vrlo značajnu saradnju sa brojnim institucijama i pojedincima kao što su Udruženje mladih sa hendikepom, Savez slijepih Crne Gore, manifestacija Noć knjige.

„Neodržavanje programa ne podrazumijeva da su institucije kulture zaključane i da se u njima ništa ne radi. Naime, naši pjesnici su učestvovali u projektima snimajući video i audio zapise kako govore poeziju koje je vidio i čuo veliki broj ljudi putem društvenih mreža. Uz to, omogućili smo i osobama sa invaliditetom da uživaju u stvaralaštvu naših pjesnika. Takođe, Fejsbuk stranica „Poenta poetike“ je veoma živa, jer naši pjesnici svoju novu poeziju, zbog nemogućnosti predstavljanja na književnim večerima, predstavljaju na stranici, omogućivši tako čitaocima da uživaju u njihovim stihovima. Da to ima odjeka, svjedoči interesovanje časopisa, pojedinaca, medija i nagrade na festivalima. U pripremi je i zbornik radova koji će objediniti poeziju nastalu u doba korone, što će biti trajno svjedočanstvo o ovom vremenu. Folklorni ansambl „Zahumlja“ je takođe bio učesnik prve online smotre folklora, a sudionici smo i brojnih aktivnosti koje podrazumijevaju formiranje baze podataka o folklornim ansamblima i horovima na nivou države“, naveo je Radojičić za portal Onogošt.

Redovne probe ansambala, kako je najavio, uskoro će biti nastavljene, a veliki izazov u ovom trenutku je sačuvati mlade umjetnike koji svoj stvaralački put vezuju za „Zahumlje“.

„Ako u tome uspijemo, izaći ćemo iz ove situacije bez većih problema i na te aktivnosti je dijelom usmjerena naša pažnja“, kazao je Radojičić.

Priznaje da neodržavanje programa ima svojih negativnih posljedica, ali, i ističe da mu kultura ne nedostaje „jer život u kulturi i sa kulturom podrazumijeva i brojne druge aktivnosti koje trenutno nisu vidljive velikom broju  sugrađana, ali koje će u vremenu koje dolazi pokazati snažan i kreativan rad zaposlenih u kulturi“.

„Nemogućnost da se na adekvatan i tradicionalan način održe Septembarski dani kulture ostavila je gorak osjećaj, ali vjerujem da će se naši sugrađani vrlo brzo vratiti svojim ranijim navikama posjećivanja kulturnih programa“, optimista je Radojičić.

S kakvim programom „Zahumlje“ nakon višemjesečne pauze izlazi pred publiku, Radojičić nije precizirao, ali je najavio da će javnost biti brzo obaviještena o tome.

„Trenutna epidemiološka situacija u našem gradu je vrlo složena i prosto je nemoguće u ovom trenutku izlaziti u javnost sa konkretnim obećanjima i planovima. „Zahumlje“ kao institucija koja u svojih 120 godina radi u kontinuitetu sigurno neće iznevjeriti svoju publiku i poštovaoce, već ćemo se vrlo odgovorno odnijeti prema njihovim potrebama i željama, ali zbog nastale situacije i prema njihovom zdravlju. Do kraja godine su planirane brojne književne večeri, koncerti folklornih ansambala i hora, predstave, Boem fest i Festival uličnih svirača koji će imati nešto drugačiju formu, ali kao što je poznato mnogo toga zavisi od ukupne epidemiološke situacije“, poručuje Radojičić.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:44
  25.10.2020.

  Dio ovogodišnjeg, četvrtog izdanja revije muzičkog dokumentarnog filma "Rokumentarni dani 2020" održava se danas i sjutra u Nikšiću, u tradicionalnom mjestu - Blues Brothers Baru.

 • 08:32
  25.10.2020.

  Isak Babelj  je rođen 1894. godine u Odesi. Sarađivao je s boljševicima za vrijeme Ruske revolucije 1917. u Petrogradu. Kao pripadnik Crvene konjice maršala Budjonija učestvovao je u njenom pohodu na Poljsku 1920. godine.

 • 07:54
  25.10.2020.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 07:48
  24.10.2020.

  Na bioskopskom platnu Cineme 213 danas će se prikazati tri projekcije.