Autor: onogost.me
Foto: pobjeda.me
15:08
23.12.2020.

Trodnevni program i posebna pažnja mladim stvaraocima

Uprkos pandemiji Narodna biblioteka "Njegoš" organizovaće tradicionalne Nikšićke književne susrete, mada u sasvim drugačijem izdnju.


Kako se čulo od direktorice Renate Bulajić, ova prestižna manifestacija je grad podno Trebjese označio kao kulturni i umjetnički centar, zbog čega imaju posebnu obavezu i odlučili su se za onlajn format i to 28, 29. i 30. decembra.

"Imaćemo dva segmenta, jedan za odrasle i jedan za učenike, ali biće uključeni đaci svih gradskih i škola sa ruralnog područja, a pisaće na temu „zavičaj“. Pristigao je veliki broj radova naših mladih sugrađana i predsjednica žirija Blaga Žurić kaže da će biti na „slatkim mukama“, jer su djeca stvarala vrlo inspirativno. Posle novogodišnjih praznika te dječije radove smo planirali objediniti i publikovati", kazala je Bulajić.

Prve večeri publici će se predstaviti Ratko Božović knjigom „povratak bliskosti“ čiji je izdvač upravo Narodna biblioteka „Njegoš“, a koja sadrži 49 crnogorskih istaknutih ličnosti iz oblasti slikarstva, filma, književnosti...koji su ostavili neizbrisiv trag. Drugo veče predstaviće se Jovica Aćin prošlogodišnji dobitnik Njegoševe nagrde, dok će treće veče biti rezervisano za „nikšićke pjesnike i prijatelje“.

Bulajić kaže da je pristigao veliki broj radova i odraslih i mladih stvaralaca, da će biti dodijeljene nagrade, ali i da će, tradicionalno, organizovati posjete Dječijem odjeljenju nikšićke bolnice, OŠ „Olga Golović“, Dnevnom centru za djecu sa smetnjma u razviju, ali i predškolskoj ustanovi.

Kristina Radović je istakla da će ovogodišnji Nikšićki književni susreti biti prezentovani na sajtu Biblioteke „Njegoš“, društvenim mrežama, ali i raznim aplikacijama tako da će ljubitelji pisane riječi, ne smo iz grada podno Trebjese, već i cijelog svijeta moći uživati u njima.

 

Izvor: pobjeda.me

Ostale vijesti iz kategorije