Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Veče poezije Radislava Gardaševića na Filozofskom fakultetu

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 24.04.2024. u 08:03
Nova knjiga poezije Radislava Gardaševića „Moja tapija“ biće promovisana večeras u amfiteatru Filozofskog fakulteta, sa početkom u 19 časova.

O knjizi, čiji izdavač je Udruženje književnika Crne Gore, govoriće prof. dr Dragan Koprivica, dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković, medijator Večeri biće pjesnikinja Nataša Lalatović, a ljubiteljima poetske riječi obratiće se i autor.

Gardašević je pjesnik iz Nikšića, ima objavljen značajan broj zbirki, a tokom nekolike decenije zapažen je i njegov angažman na afirmaciji naših pjesničkih tokova.

Rođen je 1948. godine u Ublima čevskim, opština Cetinje. Više godina je radio u prosvjeti, a potom u biblioteci Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Sa mladim nikšićkim piscima osnovao je Književni klub “Vladimir Mijušković”, a potom s grupom pjesnika 1979. godine i Književni klub “Mirko Banjević”, koji je prerastao u istoimenu Književnu zajednicu, čiji je Gardašević predsjednik.

Prvu pjesničku zbirku “Da otvorim san” objavila mu je izdavačka kuća “Pobjeda” 1980. godine, a potom je izabran za člana UKCG. Zastupljen je u brojnim antologijama, uz veliki broj pjesama u našim najuglednijim zbornicima poezije, listovima i časopisima.

Za zbirku “Pregršti nesanice” 2009. dobio je književnu nagradu “Mirko Banjević”, a laureat je i “Vidovdanske povelje” UKCG.

Ima zapaženo učešće u organizovanju književnih večeri u više gradova. Duži niz godina na Filozofskom fakultetu u Nikšiću vodio je izuzetno popularnu “Književnu tribinu četvrtkom” promovišući poznate književne stvaraoce Crne Gore i okruženja, a afirmisao je i pjesnike, studente Filozofskog fakulteta…

Još kao mlad stvaralac učestvovao je na Struškim večerima poezije “Mlada Struga” i Nikšićkim književnim susretima, a u Književnoj zajednici je svojevremeno pokrenuo i izdavačku djelatnost. Živi i stvara u Nikšiću.

Književni opus Gardaševića odiše arhetipskim slikama, uz posvećenost našoj prošlosti i istoriji, meditativnim i ljubavnim motivima i vizijama stvarnosti.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti i 18 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.
  Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.