Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za narednu godinu “Zahumlje” sprema bogat program

viber_image_2020-12-18_12-35-10
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 18.12.2020. u 13:22

Javna ustanova „Zahumlje“, i pored pandemije koranavirusa, sprema bogat kulturno-umjetniči program za predstojeću godinu.

Na kulturu u našem gradu dugo se čekalo, pa će uskoro biti organizovan prvi Kultopis u nizu, a gost te tribine biće naš poznati istoričar Živko Andrijašević. Naredni mjesec biće rezervisan i za premijere, pa će predstava „Kontra evolucija“, autora Obrada Nenezića, koju „Zahumlje“ sprema u koprodukciji sa KIC-om biti predstavljena u januaru.

Jedan od urednika kulturno-umjetičkog programa, Ivan Radojičić kazao je da će se ova ustanova prilagoditi novim trendovima, pa i situaciji koju nameće pandemija.

„Namjera nam je da u godini koja dolazi proširimo svoje djelovanje, da proširimo klub prijatelja Zahumlja, da se naš folklorni ansambl predstavi sa jednom koreografijom, ali i mlađe uzraste kategorije da ponude nešto novo publici. Hor će imati svoje standardne programe, a planirali smo organizovati i Festival uličnih svirača. Taj program smo planirali da podijelimo na zimske i ljetnje aktivnosti, a namjera nam je da svoj dioprinos, organizujući ulične svirke, damo doprinos i Novogodišnjem bazaru koji se organizuje na Trgu Slobode“, kazo je Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ispred Koordinacionog tima Kristina Radović kazala je da planiraju putem onlajn platformi da predstave kulturno istorijsku baštinu našeg grada i okoline, spomeničke komplekse koji datiraju iz prošlog vijeka, ali i podsjete na događaje koji su im prethodili, a tiču se oslobodilačkih ratova.

„Prezentovaćemo i likovno i foto nasljeđe, ukazati na konzervatorske i rekonstruktivne intervencije završane zahvaljujući zalaganju nikšićkog UBNOR-a, lokalne uprave i Ministarstva kulture. Posebnu želju imamo da animiramo mlađu publiku kako bi im pomogli u formiranju mišljenja o značaju slobodarskog i antifašističkog djelovanja kroz crnogorsku istoriju“, Radović.

I Književni klub „Poneta poetika“, koji funkcioniše u okviru JU „Zahumlje“ spremio je brojne programe.

„Već do kraja mjeseca organizovaćemo i jedno veče crnogorske poezije, planirali smo i omaž nikšićkim pjesnicima Dugu Krivokapiću, Vitu Nikoliću, Draganu Raduloviću i Vukmanu Otaševiću, objavićemo zbornik „Mozaik“ kako bi se uvjerili koliko su stvarali i kako su razmišljali nikšićki mladi pjesnici u vrijeme pandemije“, kazao je rukovodilac Goran Radojičić.

On je podsjetio da su u godini za nama uspostavili saradnju s brojnim institucijama, te da su se mladi pjesnici koje oni okupljaju predstavljali audio i vizuelno.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.