Adžić: Odgovornost nije na policiji, tužilaštvo efikasnije da reaguje

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 27.11.2022. u 18:03
Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić reagovao je povodom izjava da je i policija kriva za neuspjele izbore u Šavniku, ističući da bez obzira što pripadnici policije u povećanom broju i vrlo marljivo prate izborni dan i održavaju red i mir, njihove zakonske mogućnosti da zaustave prekidanje glasanja ne postoje. Kako je naglasio, policija ne može djelovati u punom kapacitetu bez adekvatne reakcije i pune podrške nadležnog državnog tužilaštva.

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme sve zakonske-procesne radnje prema počiniocima krivičnih djela protiv izbornih prava, kao i sve raspoložive mjere radi suzbijanja vršenja ovih krivičnih djela, a koje mjere su predviđene ZKP-om, prije svega zadržavanje lica za koja postoji osnovana sumnja da su izvršili neko od krivičnih djela protiv izbornih prava, a zatim i davanjem predloga za pritvaranje ovih lica, ukoliko za takvim mjerama postoji potreba. Sve navedeno naglašavamo kako bi i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije olakšali njihov dio posla, jer u slučaju postojanja krivičnih djela protiv izbornih prava i drugih krivičnih djela, pripadnici MUP/UP nemaju širok spektar ovlašćenja, kao što to ima državno tužilaštvo”, naglašava Adžić.

Kako dodaje, u skladu sa ZKP-om ovakve radnje spadaju isključivo u nadležnost tužilaštva, koje rukovodi istražnim postupkom i po čijim nalozima pripadnici UP postupaju, i to posebno po nalozima koji se odnose na zadržavanje osumnjičenih lica do 72 sata, koje je očito nužno u ovakvim situacijama.

“Građana i istine radi moramo biti potpuno precizni i reći da shodno članu 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika, pripadnicima policije nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje, osim kad predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora pozove pripadnike policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir. Bez obzira što pripadnici policije u povećanom broju i vrlo marljivo prate izborni dan i održavaju red i mir, njihove zakonske mogućnosti da zaustave prekidanje glasanja ne postoje”, ističe ministar.

Nakon prijave problema od biračkog odbora, kako objašnjava Adžić, pripadnici policije su svakog puta ekspresno reagovali i protiv lica koja su onemogućila glasanje podnosili krivične prijave.

“Iz navedenog jasno proizilazi da je netačno i nekorektno odgovornost za nezakonito postupanje članova biračkog odbora kao i građana koji zloupotrebljavajući zakonsku mogućnost i biračko pravo ostvarjuju u opštinama u kojima ne žive, adresirati na policijske službenike. U danima pred nama očekujem adekvatan odgovor nadležnog državnog tužilaštva. Siguran sam da će svi koji su na bilo koji način prekršili zakon odgovarati”, poručio je Adžić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.
  Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.