Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bajagić: Nemamo podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija

67663143_2365858440202001_5775000682465591296_n
onogošt.me
  • Autor onogost.me
  • 04.08.2019. u 11:27

Lokalna uprava se u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva, bez obzira na političku pripadnost, nalazila je najbolja moguća rješenja za osnovna životna pitanja, kazao je predsjednik Plužina Mijuško Bajagić, na današnjoj Svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana te opštine.

On je istakao da su u Opštini nastojali da planovi za obezbjeđenje boljih uslova za život stanovništva budu realni i usklađeni sa mogućnostima, dodajući da nemaju potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik Država.

“Već drugu godinu zaredom smo među rijetkim, ako ne i jedina opština, čije rukovodstvo predsjednik Vlade Crne Gore nije pozvao pred svečanost obilježavanja Dana oslobođenja da u neposrednoj komunikaciji govorimo o problemima građana Plužina i postignutim rezultatima. Ne mogu da razumijem što nije protokolarno realizovan sastanak, ali razumijem što u vrijeme svog mandata premijer nije posjetio našu Opštinu da postavi neki kamen temeljac, kao u drugim opštinama, da otvori neki infrastrukturni objekat. To je rezultat opredjeljivanja sredstava i zalaganja države za ravnomjeran razvoj ovog dijela sjevera, opštine Plužine.  Sve više stičem utisak da je to iz razloga što smo opština u kojoj je na vlasti opozicija”, istakao je on.

Bajagić je dalje naveo da je poseban problem odnos Elektroprivrede Crne Gore prema Opštini Plužine.

“Nakon skoro četiri decenije rada hidroelektrane “Piva”, 2010. godine potpisan je Ugovor između Opštine i Elektroprivrede o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema opštini Plužine, nastalih po osnovu izgradnje HE Piva i potapanja teritorije Opštine, a koji je proistekao iz Samoupravnog sporazuma iz 1975. godine između Vlade Crne Gore i opštine Plužine. Krajnji rok za izvršenje obaveza iz Ugovora bio je 31. decembar 2014. godine. Do sada, za više od osam godina, realizovano je tek oko 25 odsto obaveza iz Ugovora. Neizvršene obaveze uglavnom se odnose na izgradnju infrastrukturnih objekata u izmještenom opštinskom centru, jer je prethodni opštinski centar potopljen akumulacijom HE Piva. Neizvršene obaveze su kočnica razvoja Opštine”, ističe prvi čovjek Plužina.

On je kazao ovom prilikom i da je opština Plužine u granicama svoje nadležnosti pokušavala da obezbijedi povoljnosti za ulaganja, ali da podsticajne mjere koje opštine mogu da daju nijesu dovoljne da bi se privukli investitori.

“Još jednom ću ponoviti svoj stav da je najveće probleme u Opštini prouzrokovala loša privatizacija, koja je dovela do likvidacije ili uvođenja stečaja u preduzeća koja su poslovala u opštini Plužine, osim HE Piva. Za naše uslove veliki broj radnika, njih preko hiljadu, je ostao bez posla. Kako je mogućnost otvaranja novih radnih mjesta mala, radno sposobno stanovništvo je prinuđeno da traži posao van naše Opštine, što je uzrok velike migracije”, naglasio je Bajagić, dodajući da pored svih teškoća, lokalna uprava uspijeva da rješava prioritetne problem.

 On je kazao da je završena popravka oštećenog kolovoza na putnim pravcima Presjeka-Muratovica, Milogora-Kneževići, HE Piva-Mratinje u ukupnoj vrijednosti od stotinu dvadeset hiljada eura, kao i das u u ovoj godini vršene popravke, nasipanje i održavanje lokalnih puteva u dobroj funkciji.

“U unapređenje mehanizacije za održavanje puteva u ovoj godini opredijeljeno je 150 hiljada eura. Završena je rekonstrukcija zgrade Ministarstva odbrane, koju će u narednom periodu koristiti opštinske službe, posebno Služba zaštit. Završeno je postavljanje optičkog kabla na područje Opštine, čime će se unaprijediti telekomunikaciona infrastruktura fiksne telefonije, ekstra TV-a i brzog internet. Realizovan je ugovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom iz Podgorice i firmom Krnovo Grin Enerdži o popravci puta nakon izvršenih radova na izgradnji trafostanice u Breznima, na osnovu kog su ove firme izvršile presvlačenje novim asfaltnim zastorom lokalnog puta u Breznima u dužini od 10 km. U toku su pripreme za izradu bankina na ovom lokalnom putu. U toku je izbor izvođača za asfaltiranje putnog pravca Šarići – Barni Do u dužini od 1,2 km, kao i za asfaltiranje prilaza zgradama u naselju Plužine, Izabran je izvođač za postavljanje LED rasvjete”, kazao je Bajagić.

Predsjednik Plužina je naveo i da je prioritetno opredjeljenje lokalne uprave bilo stvaranje povoljnijih uslova za razvoj stočarstva i poljoprivrede, asfaltiranje lokalnih puteva i približavanje sela opštinskom centru.

“Radi povećanja proizvodnje tradicionalnih mliječnih proizvoda, Skupština je odlučila da novčano podrži preradu mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima. Lokalna uprava je donijela Odluku o podršci osiguranju stočnog fonda, Odluku o pomoći poboljšanju uslova za poljoprivrednu proizvodnju, Odluku o nagradama za ulovljenu nezaštićenu divljač, Odluku o učešću u izgradnji seoskih vodovoda i vodopoja. U toku je realizacija Odluke o pomoći za svako novorođeno dijete na teritoriji Opštine Plužine u cilju zadržavanja stanovništva i podsticanja nataliteta. Naknade za novorođeno dijete su udvostručene na seoskom području. I u ovoj godini preduzimali smo mjere na poboljšanju vodosnabdijevanja na seoskom području. Počeli su radovi na igradnji vodovoda u Gornjim Breznima. Poseban značaj dajemo razvoju turizma i afirmaciji prirodnih i ljudskih resursa. Turistička ponuda je podignuta na viši nivo i organizacijom kulturno-turističko-sportskih manifestacija u kojima učestvuju značajna imena kulturnog života Države i regiona. To uslovljava da se otvaraju novi ugostiteljski objekti, eko sela, sa novim sadržajima raftinga, bajkinga, lovno-ribolovnog turizma, vjerskog turizma”, kazao je Bajagić

On je naglasio i das u određena sredstva opredijeljena za pomoć osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, kupovinu udžbenika za osnovce, školskih torbi za učenike prvog razreda, učešće u finansiranju školskih izleta i ekskurzija.

“Realizuje se Odluka Skupštine Opštine da se visokoškolcima sa teritorije opštine Plužine omogući obavljanje pripravničkog staža. Iz sredstava Budžeta, finansira se obavljanje pripravničkog staža sa uplatom doprinosa za radni staž i socijalno osiguranje. Opredijeljena su značajna sredstva za unapređenje i razvoj kulture i sporta djece i omladine. Učestvovali smo u poboljšanju uslova zdravstvene zaštite građana i posebno vodili brigu o starim i bolesnim licima. Za realizaciju prethodnih odluka lokalna uprava je opredijelila oko milion i dvjesta hiljada eura. Koristim priliku da pohvalim rad Kluba dobrovoljnih davalaca krvi. U akciji povodom Dana Opštine njih preko 150 je dalo krv, što je rekord na ovim prostorima”, kazao je Bajagić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnik donese odluku o ponavljanju izbora. Međutim, kada predsjednik OIK Šavnik zakaže sjednicu rezultat glasanja za odluku o ponavljanju izbora budu takvi (četiri glasa za i četiri uzdržana) da se odluka ne može donijeti, kazao je za Gradsku RTV Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije.
Pristalice koalicije "Za budućnost Šavnika" upali su u prostorije lokalne samouprave kako bi spriječili održavanje sjednice šavničkog parlamenta koja je zakazana za 15 sat i 30 minuta, saznaje Portal RTCG u OIK-u.
U Nikšiću vlada mrkli mrak, i dok predsjednik Opštine Nikšić pokušava ućutkati opozicione poslanike i odbornike, svjedočimo njegovom neznanju, neprofesionalizmu i rezultatima zakulisnih radnji, saopšteno je iz nikšićkog Odbora Demokratske partije socijalista (DPS).