Bečić novi predsjednik Parlamenta

Aleksa Bečić iz Demokrata novi je predsjednik Parlamenta Crne Gore. Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je 25 bilo praznih listića.

 


Njegov izbor podržali su poslanici tri koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Đeljošaj. Uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, protiv je bila Liberalna partija.

Bečić je položio zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao. Neopisiva je čast biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela. Zahvalnost na izboru kolegama iz koalcijija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija na podršci i ukazanom povjerenju. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više botiri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali", naveo je on.

41 potpis podrške za Krivokapića

Svi poslanici nove parlamentarne većine ranije tokom sjednice podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Naveli su da će Krivokapić biti prvi demokratski premijer Vlade Crne Gore.

“Čestitamo svim građanima”, poručuju iz Građanskog pokreta URA.

Krivokapić je ranije danas novinarima u parlamentu rekao da žele da nova vlada bude vlada povjerenja.

“Želimo da građani znaju da će ona da radi ne u interesu klanova, kriminalac i političara, već građana”, kazao je on.

Novi saziv crnogorske Skupštine konstituisan je danas verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik počela je intoniranjem državne himne, kada dio poslanika DF-a nije bio u sali. Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika. Sjednici predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagaže mu najmlađi Maksim Vučinić.

Izborne rezultate u Skupštini je predstavio predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović. 

Konstatovane su ostavke podnijeli Zoran Pažin i Gordana Đurović iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije "Mir je naša nacija". Novi poslanici su Luiđ Škrelja iz DPS-a i Danilo Šaranović iz Demokrata.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:44
  21.10.2020.

  Potpredsjednik opštine Nikšić Dragan Perović obavljaće funkciju predsjednika Opštine do izbora novog predsjednika, piše u predlogu koji je dosadašnji prvi čovjek grada pod Trebjesom Veselin Grbović uputio Skupštini Opštine Nikšić.

 • 13:00
  19.10.2020.

  Crnogorski parlament sjutra bi, u nastavku konstitutivne sjednice, trebalo da izabere članove Administrativnog odbora.

   

 • 08:58
  17.10.2020.

  Ministar finansija Darko Radunović potpisao je Odluku o raspodjeli budžetskih sredstava izbornim listama koje su na izborima 30. avgusta osvojile mandate.

 • 19:47
  12.10.2020.

  Članovi Administrativnog odbora biće izabrani na sjednici Skupštine koja će biti održana 20. oktobra, saopštio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.